Κόσμος

Ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία - Η Κίνα προσπερνάει τις ΗΠΑ και η Ρωσία την Γερμανία

Παρά τα διαρκή δυτικά εμπάργκο και τις κυρώσεις η ρωσική οικονομία είναι προφανώς πιο ανθεκτική από ό, τι πολλοί δυτικοί πολιτικοί φαντάστηκαν.

Παρά τα χρόνια διεθνών κυρώσεων και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου που έχουν ωθήσει τη ρωσική οικονομία σε ύφεση το 2015, η παγκόσμια τράπεζα Standard Chartered προέβλεψε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα ξεπεράσει τη Γερμανία ως πέμπτη οικονομία, ενδεχομένως το επόμενο έτος.

Σε μια έκθεση που περιγράφει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030, η StanChart προέβλεψε ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς η εκρηκτική ανάπτυξη στην Ασία θα δει τελικά ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου να προσπεράσουν τις δυτικές οικονομίες στις πρώτες θέσεις. Μέχρι το 2030, η τράπεζα αναμένει ότι επτά από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα είναι ασιατικές οικονομίες.

Κρεμλίνο

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών που έχουν επηρεάσει τα ΣΔΙΤ και της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, η τράπεζα προσδιόρισε τις πέντε πρώτες οικονομίες με την εξής σειρά: η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ρωσία.  Ηλίστα των κορυφαίων 10 χωρών περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ινδονησία, τη Βραζιλία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Μέχρι το 2020, η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θα ταξινομηθεί ως μεσαία τάξη. Η Ασία θα οδηγήσει την αύξηση των πληθυσμών της μεσαίας τάξης, ακόμη και όταν οι μεσαίες τάξεις αδρανοποιούνται στη Δύση", δήλωσε ο  ερευνητής του Standard Chartered, Madhur Jha.

Ο StanChart δεν είναι το μόνο ίδρυμα αναλύσεων που είναι αισιόδοξο για τις προοπτικές της Ρωσίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε στις οικονομικές της προβλέψεις ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στη Ρωσία, να επιταχυνθεί στο 1,8% το 2020 και το 2021, έναντι 1,6% πέρυσι. Αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη σε "σχετικά χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό και αυξημένη παραγωγή πετρελαίου". Το ΔΝΤ σημείωσε επίσης πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας το 2019 στο 1,8%, ενώ το Ταμείο προβλέπει ότι ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θα υπερέβαινε τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Αντιστρόφως η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε απότομα το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,5%, με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2013.

Και τα στοιχεία που απελευθερώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο δημιούργησαν φόβους ότι η Γερμανία ενδέχεται να έχει σημειώσει μια δεύτερη ευθεία τριμηνιαία συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο, προκαλώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...