Υγεία

Αλλεπάλληλες ανακλήσεις φαρμάκων: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πρωταγωνιστής στην σκηνή της υγείας το τελευταίο διάστημα είναι τα χάπια για την πίεση που ανακαλούνται διαρκώς.

Τον περασμένο Ιούλιο, διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να ανακαλούν δεκάδες παρτίδες φαρμάκων για την υπέρταση και την καρδιά, τα οποία περιείχαν ως δραστική ουσία την βαλσαρτάνη (valsartan), την λοσαρτάνη (losartan) και ιρβεσαρτάνη (irbesartan), επειδή, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, προέκυψαν ενδείξεις, ότι αυτά τα φάρμακα περιείχαν ίχνη άλλων ουσιών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Έλεγχοι που έγιναν σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων στην Κίνα και την Ινδία αποκάλυψαν ιστορικό προβλημάτων, πριν από την ανακάλυψη αυτή για καρκινογόνες ουσίες σε φάρμακα για την πίεση.

Ποια φάρμακα επηρεάζονται από τις ανακλήσεις;
Η βαλσαρτάνη, η λοσαρτάνη και η ιρβεσαρτάνη περιέχονται κατά κανόνα σε συνταγογραφούμενα φάρμακα για την υπέρταση, που αποτελούν μέρος μιας μεγάλης κατηγορίας φαρμάκων τα οποία ονομάζονται αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ (angiotensin II receptor blockers), γνωστά και ως ARB. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν, παρεμποδίζοντας τις επιδράσεις μιας ορμόνης, η οποία μειώνει την διάμετρο των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα το αίμα να διέρχεται από αυτά με αυξημένη πίεση.

Τα ARB και μια άλλη κατηγορία φαρμάκων, που ονομάζονται αναστολείς μετατροπής-ενζύμου της αγγειοτενσίνης (angiotensin converting-enzyme inhibitors), γνωστά και ως ΜΕΑ είναι συχνά τα πρώτα που συνιστούν οι γιατροί για να μειώσουν την πίεση αίματος του ασθενούς.

Αν και οι εταιρείες που ανακάλεσαν συγκεκριμένες παρτίδες από τριών ειδών φάρμακα για την πίεση, πολλά από αυτά τα συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν αποτελούν μέρος της ανάκλησης.

Όπως σε κάθε είδους ανάκληση, έτσι και σε αυτές, οι γιατροί επισημαίνουν ότι η διακοπή ενός φαρμάκου χωρίς ένα φάρμακο αντικατάστασης, θα μπορούσε να προκαλέσει στον ασθενή περισσότερη βλάβη απ' ό,τι η συνέχιση του αρχικού φαρμάκου.

Γιατί ανακλήθηκαν αυτά τα φάρμακα για την πίεση;
Ανιχνεύθηκαν “ακαθαρσίες” σε εργοστάσια στην Κίνα και την Ινδία, που παράγουν και προμηθεύουν συστατικά βαλσαρτάνης σε εταιρείες γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα εργοστάσια αυτά παρήγαγαν βαλσαρτάνη που περιείχε ίχνη μιας ουσίας που ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία είναι γνωστό ότι πιθανώς να προκαλεί καρκίνο.

Πόσοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί;
Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σε φαρμακευτική αγωγή με βαλσαρτάνη και άλλα φάρμακα για την υπέρταση έχουν επηρεαστεί από τις ανακλήσεις.

Ποια εργοστάσια παρήγαγαν τις εν λόγω “μολυσμένες” δραστικές ουσίες;
Η πηγή του μεγαλύτερου μέρους των ανακλήσεων φαρμάκων για την υπέρταση είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Zhejiang Huahai Pharmaceutical στο Linhai της Κίνας.

Οι έλεγχοι έδειξαν, ότι ο μηχανικός εξοπλισμός είχε φθορές και ελλείψεις, ενώ οι εργαζόμενοι επανειλημμένως δεν εντόπισαν ανωμαλίες στις παρτίδες φαρμάκων. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν πολύ υψηλά επίπεδα NDMA.

Στο εργοστάσιο Hetero Labs στην Jadcherla της Ινδίας, εντοπίστηκαν εργαζόμενοι που κατέστρεφαν έγγραφα, λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεωρητών το 2016. Το εν λόγω εργοστάσιο συστηματικά δεν εντόπιζε προβλήματα σε διάφορες παρτίδες φαρμάκων και δεν καθάριζε τακτικά τον μηχανικό εξοπλισμό για την πρόληψη μόλυνσης του τελικού προϊόντος με “ακαθαρσίες”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...