Πολιτική

Αλλαγή «πλεύσης» από το Ποτάμι: «Στριμώχνει» την κυβέρνηση για τις «Πρέσπες» - Ασφυκτική πίεση ΝΔ σε Θεοδωράκη για να μη ψηφίσει τη Συμφωνία

Από το Ποτάμι φαίνεται να εξαρτώνται οι επόμενες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η τακτική που θα ακολουθήσει στη ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Το Ποτάμι έχει στριμώξει την κυβέρνηση στο θέμα της Συμφωνίας, ενώ μετά από την απόφαση του Δανέλλη, το σκηνικό άλλαξε και το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη δέχεται ασφυκτική πίεση και από τη ΝΔ.

Νέα δεδομένα με απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές δημιουργεί η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κίνηση που από το Ποτάμι θεωρείται αιτία πολέμου.

Αρχικά το Ποτάμι είχε αποφασίσει ψήφο κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα 4 βουλευτές του -οι κύριοι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Δανέλλης- να συνυπολογίζονται στους 151 που ήταν ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην.

“Το να σου παίρνουν βουλευτή δεν είναι απλό πράγμα“, είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος Τύπου του “Ποταμιού”, Δημήτρης Τσιόδρας. Όπως είπε ο ίδιος, το Ποτάμι θα συζητήσει και πιθανά θα επανεκτιμήσει την στάση του σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το βράδυ της Τετάρτης.

Τα σενάρια που εξετάζονται από το “Ποτάμι” είναι:

Τα σενάρια που εξετάζονται από το “Ποτάμι” είναι:

  • Να “αντισταθεί στην επιχείρηση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το κόμμα ως δεκανίκι”, καταψηφίζοντας την συμφωνία.
  • Να εμμείνει στην θέση που έχει διαμορφωθεί για ψήφο κατά συνείδηση.
  • Να απέχει από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας, σενάριο που ώρα με την ώρα μοιάζει όλο και πιθανότερο.

«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται» ανέφερε μιλώντας πριν στη Βουλή ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην επικείμενη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεκδικώντας επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης με 151 ψήφους και συνδέοντάς την με τη συμφωνία των Πρεσπών έδωσε «χτύπημα κάτω από τη μέση» στο Ποτάμι υφαρπάζοντας του έναν βουλευτή.

Τι θα σημάνει η πιθανή αποχή από το Ποτάμι

Αν τελικά το Ποτάμι αποφασίσει να απέχει από την ψηφοφορία, οι τρεις βουλευτές του που θεωρούνταν “σίγουροι” υπέρ του “Ναι” στην συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή οι κύριοι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν θα δώσουν θετική ψήφο, οπότε η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τον “μαγικό αριθμό” των 151 ψήφων, αφού την συμφωνία θα υπερψηφίσουν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυρίες Κουντουρά και Παπακώστα και οι κύριοι Δανέλλης και Παπαχριστόπουλος, δηλαδή 149 βουλευτές.

Ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος -στην καλύτερη για την κυβέρνηση περίπτωση- μπορεί να είναι ο 150ός.

Αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση θα εμφανίζεται να εξασφαλίζει 151 “Ναι” κατά την διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά μόλις λίγες ημέρες αργότερα να φυλλορροεί και να συγκεντρώνει μικρότερη πλειοψηφία, γεγονός που ενδυναμώνει τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αν το Ποτάμι απέχει, τότε η συμφωνία μπορεί να περάσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Πρόεδρος Βουλής: Μπορεί, αλλά δεν πρέπει να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους

Την αγωνία της κυβέρνησης για την επίτευξη της πολυπόθητης πλειοψηφίας φανέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που έβαλε τον πήχη για την Συμφωνία των Πρεσπών στις 151 ψήφους.

Σε ερώτηση αν μπορεί να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους, ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ήταν κατηγορηματικός: “Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή. Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό” επανέλαβε με έμφαση.

Μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να υπερψηφίσει την κυβέρνηση, άλλαξε ο χαρακτήρας της εκτυλισσόμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι πλέον βέβαιο ότι θα σχηματιστεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση. Με τους 151 «κλειδωμένους» η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης μοιάζει τρόπον τινά με το «πρώτο ημίχρονο» της διαδικασίας κοινοβουλευτικής επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πίεσης της Πειραιώς

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, οι «Πρέσπες» παίρνουν την απόλυτη πλειοψηφία μόνο αν υπερψηφιστούν από τους Σταύρο Θεωδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη. Οι άλλη δύο βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν θετική ψήφο. Άλλωστε και οι δύο φέρονται να έχουν κλείσει θέσεις στις λίστες της ΝΔ.

Η Πειραιώς φαίνεται να πιέζει τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους συν αυτώ για να μη δώσουν θετική ψήφο στη συμφωνία. Βασικό όπλο της Πειραιώς είναι ότι το «Ναι» στις «Πρέσπες» σημαίνει αυτομάτως τερματισμό οποιασδήποτε προοπτικής συμμαχίας ΝΔ-Ποταμιού. Τα σημερινά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού στις εκλογές, οπότε μόνο η συμμετοχή στις λίστες της ΝΣ μοιάζει να δίνει προοπτική εισόδου στην επόμενη Βουλή για τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως.

«Χρυσή τομή» η αποχή

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης έχει επανειλημμένως εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που πρόβαλε για το διαζύγιό του με την κ. Γεννηματά. Μια «χρυσή τομή» θα μπορούσε να είναι η αποχή από την ψηφοφορία. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία περνάει αλλά «ψαλιδισμένη» πολιτικά, με άμεση συνέπεια την επίσπευση των εκλογών. Από τη μεριά του, ο κ. Θεοδωράκης θα μπορεί να λέει ότι δεν παρουσιάστηκε ασυνεπής με τις απόψεις του.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωράκης πιέζεται και από το εσωτερικό του. Οι κκ Ψαριανός και Αμυράς απειλούν με ανεξαρτητοποίηση από το Ποτάμι, αν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους ψηφίσουν τη συμφωνία.

Τι θα αποφασίσει ο Σταύρος;

Μετά την ανακοίνωση Δανέλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε αμέσως τη διαγραφή του. Μάλιστα του επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής, θέλοντας να αποσείσει την κατηγορία του «δεκανικιού του ΣΥΡΙΖΑ». «Κύριε Δανέλλη, αυτό που κάνατε δεν είναι έγκλημα! Είναι λάθος! Γιατί στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος ή απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, σχεδιασμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Από τη μεριά του ο Γιώργος Μαυρωτάς στη ομιλία του φάνηκε να κλίνει προς το «Ναι», αφήνοντας όμως ανοιχτό παράθυρο για την αποχή. Ο βουλευτής του Ποταμιού είπε ότι «η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και γι’ αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το ντε φάκτο δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου Μακεδονία».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι «το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.» Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρώτάς έδωσε ένα ωραίο δείγμα δημιουργικής ασάφειας: «Αλλάζει πλέον το πολιτικό πλαίσιο. Αλλάζει η στάση μας; Κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον και θα βρούμε τον τρόπο να το εκφράσουμε με καθαρό τρόπο». Με πιο απλά λόγια, «το σκεφτόμαστε»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...