Κυβέρνηση

Αλλάζουν τον κανονισμό της Βουλής για να διασώσουν την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ; Τι δήλωσε ο Τζακανόπουλος

Σενάρια για πιθανή δρομολόγηση αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο ώστε να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μετά την προαναγγελθείσα για αύριο παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου τον οποίο διαδέχεται στη Βουλή ο Τέρενς Κουίκ, πυροδότησε μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αναμένεται να ανοίξει συζήτηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου τα κόμματα που έχουν εκλεγεί στη Βουλή να μην διαλύονται κοινοβουλευτικά, εάν εκπέσουν των πέντε βουλευτών, όπως ισχύει με τον παρόντα κανονισμό της Βουλής. Από εκεί και πέρα, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει διαβεβαίωση για κάποια άλλη πρωτοβουλία.

Το μήνυμα αφορά κυρίως τον Πάνο Καμμένο, το κόμμα του οποίου - μετά την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου- μένει με τέσσερις βουλευτές ΑΝΕΛ, αλλά και προς το Ποτάμι, του οποίου η Κ.Ο. διαλύθηκε πρόσφατα με την αποχώρηση δύο βουλευτών. Η ασαφής αυτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει αφήσει περιθώριο για πολλές ερμηνείες για το ποιά θα είναι η κίνηση της κυβέρνησης, ειδικά, όταν το εν λόγω θέμα αφορά τον κανονισμό του ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Η μυστικοπαθεια από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου έχει σαφώς πολιτική στόχευση, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος απειλεί και ζητά να μη διαλυθεί η Κ.Ο. εξαπολύοντας βέλη κατά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο και στην απειλή του ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνηση να κάνει παρέλαση είπε: «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, αλλά κυβερνούν και θα κυβερνήσουμε έως το τέλος της συνταγματικής μας θητείας». Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν». Όπως είπε το επόμενο διάστημα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, παρά το καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους.

Παρά τα σενάρια και τις ερμηνείες, ωστόσο, πηγές από τη Βουλή δήλωναν άγνοια για οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της αλλαγής του κανονισμού του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ