Βαλκάνια

Αλλάζει ο χάρτης των Βαλκανίων: Αποφασισμένος να «μπλοκάρει» την «Μ. Αλβανία» ο Πούτιν - Το σχέδιο της Μόσχας για την περιοχή

Δεν μας τα λέει καλά ο γνωστός για την ανθελληνική στάση του, Αλβανός πρωθυπουργός Ε.Ράμα για το ζήτημα της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας», μιας και οι δηλώσεις του αποτελούν το τέλειο προκάλυμμα για αυτό που ετοιμάζουν ΗΠΑ-Γερμανία-Τουρκία στα Βαλκάνια.

Σήμερα στο λιμάνι του Δυρραχίου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης ενοποίησης  των τελωνείων Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

Εκεί ο Ράμα δήλωσε ότι η ένωση  των τελωνείων της χώρας του και του Κοσσυφοπεδίου στο Δυρράχιο είναι το πρώτο βήμα προς την τελωνειακή ένωση των δύο χωρών!

«Το σύστημα Σένγκεν, σημαίνει ότι τώρα θα υπάρχει μια ενιαία διοίκηση ελέγχου, οι δύο χώρες θα έχουν ένα οργανισμό και αυτό θα διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα , επειδή την άνοιξη θα έχουμε εξελίξεις.

Θέλουμε να δημιουργηθεί το ίδιο «σύστημα» με την ΠΓΔΜ  και με το Μαυροβούνιο επίσης. Η Μεγάλη Αλβανία είναι ένας διάβολος των εχθρών, δεν υπάρχει μεγάλη Αλβανία, υπάρχει ένα ενιαίο αλβανικό έθνος» ( δηλαδή όπως θα έλεγε και ο σοφός λαός μας όχι Γιάννης …Γιανάκης).

Εν τω μεταξύ, ο Φατμίρ Λιμάι, εθνικός συντονιστής των δύο κυβερνήσεων, είπε ότι «το πρώτο σχέδιο των δύο χωρών είναι τα κοινά σύνορα και το δεύτερο είναι αυτό (η τελωνειακή ένωση).

Επειδή όμως η ουσία είναι αλλού, ειδικοί αναλυτές στην ίδια την Αλβανία αναφέρουν σε έκθεση τους ότι Ρώσοι και Αμερικανοί ερίζουν για την στρατιωτική επικράτηση τους στα Βαλκάνια.

Για πολύ καιρό, η μόνη ξένη στρατιωτική βάση στα Βαλκάνια ήταν η βάση του Σοβιετικού Ναυτικού στο νησί του Σάσωνα της Αλβανίας.

Όμως, σχεδόν μισό αιώνα μετά, το ΝΑΤΟ θα κατασκευάσει ως γνωστόν αεροπορική βάση στην πρώην αλβανική βάση του Kuçova, η οποία θα προσφέρει στη Βόρειο Ατλαντική Συμμαχία μια σημαντική στρατηγική θέση, μόλις μία ώρα μακριά από τη Συρία.

Η βάση θα παρέχει καύσιμα, υλικοτεχνική στήριξη και στρατιωτική υποστήριξη, καθώς και εκπαίδευση για τη ατλαντική Συμμαχία, αποτελώντας μέρος μιας μεγάλης στρατηγικής για τα Βαλκάνια

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την αγορά  ρωσικών όπλων και την ανακοίνωση της αποστολής ρωσικού στρατού στη Σερβία, οδηγώντας το ΝΑΤΟ να λάβει την απόφαση για την δημιουργία αεροπορικής βάσης του  στην Αλβανία, ενώ για το Κοσσυφοπέδιο αποφασίστηκε η δημιουργία τακτικού στρατού.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποκάλεσε την απόφαση «πρόκληση», προειδοποιώντας ότι η Μόσχα δεν θα «παραμείνει άπραγη», ενώ τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων θεωρούν ότι η κατασκευή της βάσης αποτελεί «παραβίαση της ακεραιότητας της Αλβανίας από το ΝΑΤΟ»

ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ

Τα επόμενα 24ωρα, κατά την  επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στο Βελιγράδι, αναμένεται να υπογραφούν 20  διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, μεταξύ των οποίων και αυτή της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Η Σερβία και η Δημοκρατία Σέρπσκα (Σερβοβόσνιοι) αγοράζουν ρωσικά όπλα και συμφώνησαν να δημιουργήσουν βάσεις στο έδαφος τους.

Η Σερβία, με περίπου 30.000 στρατιώτες, παραμένει η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η Αλβανία είναι η δεύτερη.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν αποδέχεται  οποιαδήποτε πρωτοβουλία ασκώντας βέτο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Είναι πιθανό ότι ένας  υβριδικός πόλεμος και μια στρατιωτική σύγκρουση να χωρίσουν την περιοχή ξανά σε δύο κομμάτια: εκείνη κάτω από τη ρωσική ομπρέλα (Σερβία και Δημοκρατία Σέρπσκα) και τις υπόλοιπες οντότητες μαζί με τις υπόλοιπες χώρες.

Ο στρατιωτικός χάρτης των Βαλκανίων φαίνεται να αλλάζει ξανα. Η  Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν θα μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία είναι παρούσα στην περιοχή μέσω του «Ρωσο-Σερβικού Ανθρωπιστικού Κέντρου» στο Νις, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκτήσει διπλωματικό καθεστώς παρά την ισχυρή πίεση  από τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση σε σερβικό έδαφος  για την μετακίνηση στρατιωτικών ελικοπτέρων και προειδοποίησε επίσης ότι θα στείλει και ρωσικά στρατεύματά  στην χώρα αυτή.

Η βαλκανική ειρήνη όμως θα εξαρτηθεί από το πώς οι δύο μεγαλύτερες εθνότητες στην περιοχή, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι (με 7-8 εκατομμύρια κατοίκους), θα λύσουν τις διαφωνίες τους. Για περισσότερο από έναν αιώνα, τα Βαλκάνια αναμένουν μια πολυπόθητη διαρκή ειρήνη μεταξύ των δύο εθνών.

Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ηγετών όμως σύμφωνα με πληροφορίες  είναι απίθανο να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Τα  Βαλκάνια θα είναι λίγο το πιο σημαντικό σημείο στη στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ. Για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στην παροχή ασφάλειας από τη Βαλτική Θάλασσα….στα Βαλκάνια.

Εκτός από τη νέα αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα μεταφέρουν  στην μόνιμη βάση τους στο Κοσσυφοπέδιο  3.000 στρατιώτες .

Όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν μέρος της «Πρωτοβουλίας των τριών θαλασσών», για να δημιουργηθεί  μια ζώνη σταθερότητας από τη Βαλτική Θάλασσα, έως τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική Θάλασσα.

Μετά την ανάπτυξή του ΝΑΤΟ  στις χώρες της Βαλτικής και στην νέα βάση  στην Αλβανία, το λιμάνι της Κονστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι το άλλο ζωτικής σημασίας σημείο για την συμμαχία.

Είναι πιθανό ότι η επαναστρατιωτικοποίηση της περιοχής να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αφορά το σενάριο της εκδίωξης των Ρώσων  γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η μεγάλη επιρροή της Ρωσίας στις στρατιωτικές βάσεις της στη Συρία, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από εκεί.

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη όμως και ειδικά τα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν το κύριο σημείο σύγκρουσης Ρώσων και Αμερικανών.

https://youtu.be/JBNj00dEQHU?t=1

https://youtu.be/MbXbqjeK1fA?t=5

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...