Κυβέρνηση

Στο Μ. Μαξίμου η Μέρκελ: Της έστρωσε κόκκινο χαλί ο Τσίπρας! - Κλειστοί δρόμοι & ταλαιπωρία - (upd)

 (Νεότερη ενημέρωση)

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τ η Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της πρώτης της επίσκεψης στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το αεροσκάφος της Μέρκελ προσγειώθηκε στις 17.30 στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και εκεί την υποδέχθηκαν ο  διευθυντής εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Γερμανός πρέσβης, Γενς Πλότνερ. Η Καγκελάριος κατέβηκε από το αεροσκάφος φορώντας ένα πράσινο σακάκι, και έπειτα από τις απαραίτητες χειραψίες, επιβιβάστηκε στο όχημα που την περίμενε, προκειμένου να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ήδη από νωρίς στρωθεί κόκκινο χαλί για το «Herzlich Willkommen» -αυτή τη φορά- της «Σιδηράς Καγκελαρίου» από τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συνάντησή τους να ξεκινά λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Στη συνέχεια, στις 19.40 θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων, στις 8 το βραδυ, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της Μέρκελ σε εστιατόριο της Καστέλας, ενώ η Καγκελάριος θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων.

 

(Aρχικό κείμενο)Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της, το κέντρο της Αθήνας θα είναι πραγματικό φρούριο, αφού πολλοί δρόμοι θα παραμείνουν αποκλεισμένοι ενώ θα κλείσουν και πολλοί σταθμοί του μετρό.

Σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ σταθμοί του Μετρό θα κλείσουν.

Την ίδια στιγμή, αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη (10/01) αλλά και την Παρασκευή (11/07) λόγω της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Λίγο πριν την άφιξη της στην Ελλάδα, η καγκελάριος σε δήλωση της στην εφημερίδα Καθημερινή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και καλεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολύ κόσμο στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια δύσκολη πορεία.

Ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον.

Εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα στην πορεία της αυτή μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία» αναφέρει στη δήλωση της η καγκελάριος Merkel.

Οι πόθοι του Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι πέρα από την φραστική στήριξη αναφορικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες για γερμανικές επενδύσεις κυρίως στον τομέα της ενέργειας αλλά ακόμα και για αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, λιμανιών καθώς και δημόσιας περιουσίας από το υπερταμείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 υπάρχει η ελληνογερμανική συμφωνία για κοινοπραξία στο θέμα της ηλιακής ενέργειας , ένα πρόγραμμα που φέρει την ελληνική ονομασία «ΗΛΙΟΣ».

Ενδιαφέρον θα υπάρξει και για τη στήριξη που αναμένεται να δώσει η κα. Merkel στο προσφυγικό με την δέσμευση της Ελλάδας ότι θα δεχθεί την επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία.

Ήδη η Αθήνα έχει δεχθεί την επιστροφή 223 μεταναστών από τους οποίους μέχρι τώρα έχουν έρθει οι 20.

Πάντως στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων η κα. Merkel δεν αναμένεται να φανεί γαλαντόμα πέραν από φραστικές διατυπώσεις κι αυτό παρότι μέσα στον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Deutsche Welle θα διοργανωθούν τρεις συναυλίες με τα έσοδα να πηγαίνουν συμβολικά στο κοινωνικό παντοπωλείο των Καλαβρύτων, μιας πόλης η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από τους ναζί.

Μάλιστα την τρίτη συναυλία που θα γίνει στο Βερολίνο αναμένεται να παρακολουθήσει τόσο ο Γερμανός πρόεδρος όσο και η καγκελάριος Merkel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SbZQY3UYw_Y

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...