Τρίωρη αναβολή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Σκοπίων για τις τροπολογίες του Συντάγματος

Δημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2019, 4:17 μμ

Όπως όλα δείχνουν με μεγάλη καθυστέρηση θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος.


Καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, με ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων να μεταδίδουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τελικά στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με αυτά, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «BESA», Μπιλάλ Κασάμι, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξη των δύο βουλευτών που διαθέτει το κόμμα, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Άλλα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν ότι ακόμη και χωρίς τη στήριξη των δύο βουλευτών του «BESA», η κυβέρνηση του Ζ. Ζάεφ εξασφαλίζει την πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή.


Εχθές, ο ίδιος ο Ζ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel, επισήμανε «η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη», αν και το προηγούμενο διάστημα επέμενε πως έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά και ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.

Για τον λόγο αυτό, είχε και χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.