Ορμπάν κατά Μακρόν: «Θα παλέψω εναντίον του»

Δημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2019, 2:35 μμ

Μια μέρα αφότου ο Ιταλός Matteo Salvini ταξίδεψε στην Πολωνία για να συζητήσει τη διαμόρφωση μιας διεθνούς, διακοινοβουλευτικής συμμαχίας πατριωτικών εθνών κατά της μετανάστευσης για να αμφισβητήσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ τον Μάιο, την Πέμπτη, ένας άλλος εξέχων ηγέτης των ευρωσκεπτικιστών, ο Ούγγρος Orban χτυπάει το ευρωπαϊκό κατεστημένο.


Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ζήτησε από τον Ουγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να περιγράψει τη σχέση του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, ο Ορμπάν είπε ότι ενώ δεν έχει τίποτα εναντίον του Μακρόν σε προσωπικό επίπεδο – στην πραγματικότητα, οι δύο τους τα πάνε καλά – θεωρεί ότι ο Μακρόν είναι ο συνήθης φορέας για τις παγκοσμιοποιημένες «δυνάμεις υπέρ της μετανάστευσης» της ΕΕ.

Και ως εκ τούτου, «πρέπει να τον πολεμήσω», είπε ο Ορμπάν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα αλλά και ο ηγέτης των δυνάμεων υπέρ της μετανάστευσης», δήλωσε ο Ορμπάν.

«Δεν είναι τίποτα το προσωπικό, αλλά ένα ζήτημα του μέλλοντος των χωρών μας. Αν αυτό που θέλει όσον αφορά τη μετανάστευση υλοποιείται στην Ευρώπη, αυτό θα ήταν κακό για την Ουγγαρία, γι ‘αυτό πρέπει να τον πολεμήσω».


Το κόμμα του Ορμπάν κέρδισε μια εκπληκτική κοινοβουλευτική νίκη πέρυσι και ο ίδιος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στους Ούγγρους, ιδιαίτερα σε πιο αγροτικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, η άρνηση του Ορμπάν προς την ΕΕ σχετικά με τα κράτη μέλη που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες ώθησε το ευρωκοινοβούλιο να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες κυρώσεων βάσει του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας τον Σεπτέμβριο.

Η επίκληση του άρθρου 7 θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων μέλους για την Ουγγαρία.