Καιρός

Η «Υπατία» φέρνει την «παγωμένη βροχή»-Σε ποιες περιοχές θα συμβεί το ασυνήθιστο φαινόμενο

Μια ασυνήθιστη παγωμένη βροχή θα φέρει σε Μακεδονία και Θεσσαλία η κακοκαιρία «Υπατία», μαζί με μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα. Οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν, αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, να προκαλείται συσσώρευση πάγου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Τα πέντε μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν πανελλαδικά οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo μέχρι το βράδυ της Tετάρτης, ήσαν όλα στη Δυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (96 χιλιοστά), στη Δωδώνη (92), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (85), στα Λεπιανά ‘Αρτας (78) και στην Ηγουμενίτσα (76 χιλιοστά).

Για την Πέμπτη, αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους παγωμένη βροχή σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά και τα νησιά του Αιγαίου. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, που από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Ανεμοι νοτιοδυτικοί στα πελάγη 8 με 9 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε άνοδο, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και τις πρωινές ώρες σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα), τοπικές βροχές και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες στα δυτικά.

Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: στη δυτική Μακεδονία από -05 (μείον 05) έως 06 βαθμούς κελσίου βαθμούς χαμηλότερη. Στα υπόλοιπα από 00 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες στα βόρεια.

Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 με 9 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 09 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από 05 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.

Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: νότιοι 7 με 8 και στα βόρεια 9 με 10 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασια: από 12 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα νότια.

Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά που βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: μεταβλητοί 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: από 00 έως 07 βαθμούς κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.

Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ, με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

Θερμοκρασια: από 09 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 11-01-2019

Καιρός: στα βόρεια πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα νότια και ανατολικά θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες και στα ηπειρωτικά ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα στα δυτικά πρόσκαιρα θα σταματήσουν από τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: στα βόρεια και τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και τις

Πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα

Κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...