Επιταχύνει τις εξελίξεις το Μαξίμου: Ψήφος εμπιστοσύνης ή «Πρέσπες» μέσα στην εβδομάδα – Έντονο παρασκήνιο Τσίπρα-Καμμένου για το διαζύγιο

Δημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2019, 7:43 μμ

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις τις τελευταίες ώρες, καθώς το κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου θα πραγατοποιηθεί αύριο το πρωί, ενώ πληροφορίες θέλουν την επόμενη εβδομάδα να έρχεται στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ή ψήφος εμπιστοσύνης.


Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, μετά και την ψήφιση της συνταγματικής αλλαγής στα Σκόπια, επιδιώκει πλέον το Μαξίμου, θέλοντας να καθαρίσει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, το θολό πολιτικό σκηνικό που προκάλεσε η αποστασιοποίηση του Πάνου Καμμένου και η απειλή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Με την κίνησή του να φέρει ένα 24ώρο νωρίτερα τη συνάντησή του με τον κ. Καμμένο, στην οποία και θα καθοριστεί ο τρόπος του «διαζυγίου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Αλ. Τσίπρας θέλει να κλείσει το συντομότερο την εκκρεμότητα με τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό του εταίρο.

Κι αυτό όχι μόνον γιατί, όπως λένε πηγές του Μαξίμου «δεν ήθελε να συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης» αλλά και διότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα, εντός της εβδομάδος και ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης:

– είτε σε διαδικασία αναζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, μετά την πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη συμπολίτευση


– είτε, σε περίπτωση υποχώρησης από πλευράς Καμμένου, στην ταχεία κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών προς έγκριση από τη Βουλή.

Προς αυτή την κατεύθυνση της επιτάχυνσης δεν αποκλείεται να έχουν συμβάλλει και τα κρούσματα επιθέσεων που δέχονται, τηλεφωνικώς και με sms, βουλευτές που σκέφτονται να στηρίξουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών», τους οποίους και το Μαξίμου δεν έχει λόγο να τους αφήσει υπό πίεση.

Ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, πρόθυμος να ικανοποιήσει το αίτημα (κατά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εκβιασμό») του Πάνου Καμμένου για αποπομπή από το υπουργικό συμβούλιο των στελεχών που υπέδειξαν η ΑΝΕΛ, ακόμη και παρά τη θέλησή τους.

Εφόσον αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, ο κ. Τσίπρας επιλέγει μία ευθεία ρήξη με τον επί 4ετία πιστό κυβερνητικό του εταίρο, ρίσκο που πιθανώς ερμηνεύεται από τη βεβαιότητα που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη ότι έχει βρεθεί ήδη η νέα πλειοψηφία των «151» βουλευτών, που απαιτούνται για τη «δεδηλωμένη».

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Καμμένος θα ζητούσε από τον Πρωθυπουργό να μην συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μπορούσε να είναι συναινετικό με τον επικεφαλής του Πενταγώνου να θέτει μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μην πράττει το ίδιο και στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι απώλειες για τους ΑΝΕΛ θα περιοριστούν στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και στην Έλενα Κουντουρά και θα παραμείνει με 5 βουλευτές τους επόμενους μήνες. Κομβικό ρόλο σε αυτό το «deal» παίζει ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως φέρεται πως θα στηρίξει την κυβέρνηση, αναφέρει το Newpost.

Συνεπώς, θα πρέπει να αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιό του προκειμένου να μην χρειαστεί ο Πάνος Καμμένος να τον διαγράψει και να μείνει με 4 βουλευτές, γεγονός που θα χαλούσε την ισορροπία. Υπενθυμίζεται πως την αλλαγή της ονομασίας των γειτόνων σε «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα ψηφίσουν επίσης, εκτός από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Ζουράρις.

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Αντίστροφα μετράει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού σε μερικές ώρες, συγκεκριμένα στις 10.30 το πρωί της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να ολοκληρώσουν τους όρους της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από το υπουργείο Αμυνας ενώ το ίδιο θα πράξει και η υφυπουργός του Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία πέρασε από το σκοπιανό κοινοβούλιο και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική βουλή εντός του Ιανουαρίου δεν αφήνει άλλα περιθώριο στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, οι όροι της αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση αποτελούν μήλο της έριδος ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες μίλησαν πολλές φορές στο τηλέφωνο το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την συνάντησή τους και να ορίσουν ακριβώς τους όρους της αποχώρησης.

Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πληροφορίες, απαιτεί από τον Αλέξη Τσίπρα να απελευθερώσει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ώστε να μη φανεί ότι παζαρεύουν θέσεις, αλλά ότι, αντίθετα, είναι ενωμένοι σε μια γραμμή, όπως την έχει χαράξει ο ίδιος.

«Δεν μπορώ να απελευθερώσω όλους τους υπουργούς. Χρειάζομαι δύο από τους ΑΝΕΛ, για να διασφαλίσω το 151», του διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι υπουργοί Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι ως βουλευτές διαθέτουν ψήφο, είναι οι δύο που ζητάει ο κ. Τσίπρας να παραμείνουν στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο τριβής. Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας είναι σφόρδα δυσαρεστημένος με τον πρωθυπουργό που «αιχμαλωτίζει» τους ΑΝΕΛ στα σχέδιά του. «Δεν θα γίνω εγώ Ιφιγένεια για να επιβιώσεις εσύ» είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι τηλεφωνικοί διάλογοι ήταν ιδιαίτερα έντονοι μεταξύ των δύο ανδρών, όλη την ημέρα του Σαββάτου, αναφέρουν πηγές, χωρίς να μπορούν αν εντοπίσουν τι άλλα ζήτησε ο Πάνος Καμμένος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην απαίτησή του να κρατήσει δύο υπουργούς ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, τότε δεν αποκλείεται το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο να μην είναι βελούδινο, αλλά να καταλήξει σε αντιδικία.

Κάποιοι συνεργάτες του Πάνου Καμμένου, μάλιστα, τον συμβουλεύουν, μετά το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στη «σαλαμοποίηση» των ΑΝΕΛ, να προβεί σε επιθετικές δηλώσεις εναντίον του, ώστε να περισώσει ό,τι μπορεί από την αξιοπιστία του κόμματός του.

ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ

Πάνος Καμμένος και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αποχωρούν από την κυβέρνηση, αμέσως μετά το ραντεβού των δύο και ανοίγει ο δρόμος για έκτακτο ανασχηματισμό. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Πάνος Καμμένος θα επιμείνει να προτείνει πρόσωπο εμπιστοσύνης του στο υπουργείο Αμυνας και όχι κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και τον ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στη βουλή, πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέντευξή του στο κανάλι ΟΡΕΝ.

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο Καμμένος μετά το ραντεβού με τον Τσίπρα

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Καμμένος θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου στις 12:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.