Κόσμος

O Tραμπ εργάζεται για την έκδοση του Γκιουλέν, λένε οι Τούρκοι

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η κυβέρνηση του εργάζεται για την έκδοση του Φεντουλάχ Γκιουλέν, ισχυρίζεται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

“Στην Αργεντινή, ο Τραμπ είπε στον Ερντογάν ότι εργαζόμαστε για την έκδοση του Γκιουλέν και άλλων ανθρώπων του”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια αναφορών του σε φόρουμ που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Η Τουρκία που θεωρεί ότι ο Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ασκεί πιέσεις προς την Ουάσιγκτον για την έκδοση του στην Τουρκία.

Το αμερικανικό δίκτυο NBC μετέδωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Λευκός Οίκος εξέταζε τρόπους για έκδοση του Γκιουλέν ώστε να καθησυχάσει την Τουρκία μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, εξέλιξη που ακολούθησε της απελευθέρωσης του Αμερικανού Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Δημοσίως ο Τραμπ σε δηλώσεις του αρνήθηκε πάντως ότι η Ουάσγικτον κάνει σκέψεις για έκδοση του Γκιουλέν.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση του Μπράνσον η Άγκυρα δημοσίως επαναλαμβάνει τις απαιτήσεις της τόσο σε ότι αφορά τον Γκιουλέν όσο και σε ότι αφορά την υπόθεση της Halkbank. Τραμπ και Ερντογάν συναντήθηκαν δύο φορές τον Νοέμβριο, μια στο Παρίσι και μετά στην Αργεντινή. Στο επίκεντρο των συναντήσεων τους βρέθηκαν όλα τα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν απαιτεί μόνο την έκδοση του Γκιουλέν, αλλά και τον μονομερή τερματισμό των δραστηριοτήτων της οργάνωσης FETO στο αμερικανικό έδαφος, περιλαμβανομένων των σχολείων μέσω των οποίων σύμφωνα με την Άγκυρα έχουν τζίρο 500 εκατομμύρια δολάρια χρονιαία.  Σε περίπτωση ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος από την Ουάσιγκτον, οι τεταμένες σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων αναμένεται να μπουν για τα καλά σε τροχιά εξομάλυνσης σε μια περίοδο που η Άγκυρα κάνει "παιχνίδι" ταυτόχρονα και με τη Μόσχα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές