Οικονομία

Moody΄s: Τα σημεία – κλειδιά για την επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Αποφασιστικής σημασίας για την επενδυτική αναβάθμιση της Ελλάδας θα είναι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, ενώ βαρύτητα σε μια τέτοια απόφαση θα έχει η απόφαση της ΕΚΤ για την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs, όπως επίσης οι κινήσεις για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. 

Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο Capital.gr, η Kathrin Muehlbronner, Senior Vice President της Moody's Investors Service. Διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και ενώ σε δύο μήνες θα κλείσει ένας χρόνος από την τελευταία αναβάθμιση της χώρας (σημειώνεται ότι η Moody΄s δεν προχώρησε, σε αναβάθμιση στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, παρά το ότι είχε σημειωθεί εν τω μεταξύ σημαντική πρόοδος στην ελληνική Οικονομία), ο διεθνής οίκος αξιολόγησης περιμένει σαφείς ενδείξεις για μια επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Η αντιπρόεδρος της Moody΄s αναφέρει ότι Ιταλία και Brexit δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα, επισημαίνει τι έκαναν χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος για την ταχεία επενδυτική αναβάθμισή τους και εκτιμά ότι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα είναι κομβική για την εισροή ξένων επενδύσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή απόφαση της ΕΚΤ να αρχίσει η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες, και εάν αυτό θα συνιστούσε λόγο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η Kathrin Muehlbronner απάντησε:

«Μια θετική έκθεση της Επιτροπής και η απελευθέρωση των κερδών από τα SMP και τα ANFA θα ήταν ασφαλώς θετική. Έχουμε δηλώσει ότι για να βελτιωθεί η βαθμολογία της Ελλάδας πρέπει να δούμε στοιχεία ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να ακολουθούν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές που να στηρίζουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Αναμφισβήτητα θα επανεξετάσουμε την έκθεση της Επιτροπής. Σαφείς ενδείξεις για μια επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση από τις αγορές θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για μια κίνηση θετική αξιολόγησης.»

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές επενδύσεις και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα πρέπει να προέλθει από το εξωτερικό. Τα εμπόδια για τις επενδύσεις που προανέφερα είναι πιθανώς ένας λόγος, άλλος ένας είναι οι πολιτικές αβεβαιότητες και ενδεχομένως η ύπαρξη των κεφαλαιακών ελέγχων, αν και αυτοί δεν θα επηρέαζαν τις εισροές ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, θα πρέπει να επιταχυνθεί το ξεκαθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών από την κακή κληρονομιά στοιχείων ενεργητικού, έτσι ώστε το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπορεί να υποστηρίξει την ανάκαμψη της Οικονομίας τα επόμενα χρόνια.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...