Επιστήμη

H «επιστολή του Θεού» του Αϊνστάιν πουλήθηκε σε δημοπρασία για 2,9 εκατομμύρια δολάρια

Μια επιστολή στην οποία ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μοιράστηκε τις σκέψεις του για το Θεό και τη Βίβλο πουλήθηκε σε δημοπρασία για $ 2,9 εκατομμύρια.

Ο οίκος Christie's περίμενε ότι η χειρόγραφη επιστολή θα φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια στην αίθουσα δημοπρασιών της Νέας Υόρκης την Τρίτη. Η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το γράμμα είναι μίας σελίδας και γράφτηκε από το διάσημο επιστήμονα στα γερμανικά στον φιλόσοφο Eric Gutkind το 1954, το έτος πριν από το θάνατο του Αϊνστάιν.

Στην επιστολή, ο Αϊνστάιν μοιράστηκε με τον Gutkind ότι δεν θεωρούσε τη Βίβλο ως κάτι περισσότερο από μια συλλογή «θρύλων» και ότι ακόμη και η δική του εβραϊκή πίστη ήταν «δεισιδαιμονία».

«Η λέξη Θεός δεν είναι για μένα παρά για την έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών», έγραψε, «η Βίβλος μια συλλογή από σεβαστούς, αλλά μάλλον πρωτόγονους θρύλους».

Συνέχισε: «Καμία ερμηνεία, ανεξάρτητα από το πόσο λεπτή είναι, δεν μπορεί [για μένα] να αλλάξει κάτι γι 'αυτό».

Όσον αφορά την εβραϊκή πίστη, έγραψε ότι ήταν κατά την άποψή του «όπως όλες οι άλλες θρησκείες, μια ενσάρκωση της πρωτόγονης δεισιδαιμονίας».

«Ο εβραϊκός λαός στον οποίο ανήκω με χαρά και στη νοοτροπία του οποίου αισθάνομαι βαθιά αγκυροβολημένος, για μένα δεν έχει διαφορετική αξιοπρέπεια από όλους τους άλλους λαούς». είπε.

Μια Βίβλος προς δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα στον οίκο Sotheby's έριξε περισσότερο φως στις απόψεις του Αϊνστάιν για τη χριστιανική πίστη.

Δόθηκε από τον Αϊνστάιν σε έναν υπάλληλο το 1932 και περιείχε μια σύντομη επιγραφή στο εσωτερικό από τον επιστήμονα.

«Αυτό το βιβλίο είναι μια ανεξάντλητη πηγή διαβίωσης σοφία και παρηγοριά», έγραψε.

Αναμενόταν να συγκεντρώσει 300.000 δολάρια στην αίθουσα δημοπρασιών της Sotheby's στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφερε να βρει έναν πλειοδότη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ