Κόσμος

FONOPS: Η Ρωσία «απειλεί» με υποβρυχιακές αποστολές στις αμερικανικές ακτές

Η Ρωσία στέλνει σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ. Αν αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν κοντά στις ρωσικές ακτές, τότε η Μόσχα μπορεί να στέλνει ρωσικά πολεμικά πλοία κοντά στις αμερικανικές ακτές.

Η απειλή αυτή προέρχεται από το πρόσφατο πέρασμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS McCampbell σε μια περιοχή της Θάλασσας της Ιαπωνίας, κοντά στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, που διεκδικεί η Ρωσία. Το αντιτορπιλικό εκτελούσε πορεία υπό το πρίσμα ελεύθερης ναυσιπλοϊας (FONOPS) για να αποδείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη ρωσική κυριαρχία στα εν λόγω ύδατα.

Το αντιτορπιλικό, κλάσης Arleigh Burke, εξοπλισμένος με 96 πυραύλους Tomahawk έπλευσε στις 5 Δεκεμβρίου "κοντά στον Κόλπο του Μέγα Πέτρου για να αμφισβητήσει τις υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις της Ρωσίας και να προασπίσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας που απολαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη", ανακοίνωσε ο Στόλος των ΗΠΑ.

Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για τη διαδρομή του αντιτορπιλικού, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το πολεμικό πλοίο δεν πλησίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα μέχρι την απόσταση 62 ναυτικών μιλίων και παρακολουθείτο συνεχώς από ένα ρωσικό αντιτορπιλικό και αεροσκάφη.

Την επόμενη μέρα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Igor Korotchenko, γνωστού Ρώσου αναλυτή επί θεμάτων εθνικής άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι "τα ρωσικά υποβρύχια επίσης, θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξαφνικά σε κάποια θέση στον Κόλπο του Μεξικού για να σοκάρουν τις ΗΠΑ. Έχουμε αντίστοιχες δυνάμεις του υποβρυχίου στόλου μας εκεί”.

Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι ανυπόστατος. Είναι ενδιαφέρον ότι ρωσικά υποβρύχια είχαν πλεύσει το 2013 στον Κόλπο του Μεξικού χωρίς να εντοπιστούν, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ένας “υποβρύχιος” Ρώσος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είχε δηλώσει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι τα επιθετικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κατηγορίας Akula που διαθέτουν πυραύλους cruise τύπου Kalibr είχαν φτάσει τότε σε "απόσταση εντός εμβέλειας πυραυλικής επίθεσης” σε μια από τις πιο σημαντικές αμερικανικές ναυτικές βάσεις υποβρυχίων.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι είναι προσκολλημένοι και εκτελούν αποστολές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, ενώ δεν απασχολούνται να προβάλλουν άσκοπα την ισχύ τους, όπως χαρακτηρίστηκε η πράξη των Αμερικανών στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές.

Εντούτοις, η Ουκρανία έχει μια διαφορετική άποψη για αυτόν τον ισχυρισμό, αναφορικά με τα ρωσικά συμφέροντα και την προβολή ισχύος της Μόσχας.

Η αποστολή του USS McCampbell, δεν είναι καθόλου τυχαία αού έλαβε χώρα μετά το επεισόδιο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τον περασμένο μήνα, με την κατάληψη από τους Ρώσους τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων στα Στενά του Κερτς της Αζοφικής Θάλασσας, η οποία συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Πηγή: onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ