Κύπρος

Κατασκοπευτικό αεροσκάφος έστειλε στην Κύπρο η Άγκυρα - Πτήση επιτήρησης & απο Ελληνικό EMB-145H AEW&C στην περιοχή

Μεγάλος ανταγωνισμός για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου έχει προκύψει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με συνεχείς δηλώσεις εκατέρωθεν εδώ και δύο ημέρες, ενώ ελληνικό και τουρκικό αεροσκάφη, εκτέλεσαν αποστολές  ελέγχου και παρατήρησης στην μεγαλόνησο σε μια πρωτοφανή "διέγερση" στην περιοχή.

Το ελληνικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την  βάση  της Ελευσίνας και κινήθηκε  δυτικά της  Κύπρου ελέγχοντας και καταγράφοντας τα πάντα, σε μια αποστολή η οποία είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται στον ελληνικό τύπο, ενώ μέχρι τώρα τηρείται σιγή ιχθύος από το ελληνικό Πεντάγωνο.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1069917621422829570

 

Πριν λίγα λεπτά, σύμφωνα με το ντοκουμέντο που σας παρουσιάζουμε, τουρκικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποιήσεως Boeing E-7T "Αετός Ειρήνης" TURAF51, ήταν σε τροχιά γύρω από την Κύπρο καταγράφοντας τα πάντα.

https://twitter.com/GDarkconrad/status/1070960612837085184

Οι Τούρκοι όμως συνεχίζοντας  ακάθεκτοι τον «χαβά τους εξέδωσαν, καθώς εξέδωσαν νέα NAVTEX για έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με την NAVTEX 1254/18 η Τουρκία δεσμεύει παράνομα περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες από το Barbaros Hayreddin Pasa και τα βοηθητικά σκάφη M/V Tanux-1 και R/V Apollo Moon για το διάστημα 6-8 Δεκεμβρίου.

Το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό ερευνητικό είχε κινηθεί πραγματοποιώντας παράνομες έρευνες νοτιοανατολικά στα Οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ και κοντά στο τριεθνές σημείο συνάντησης της ελληνικής, αιγυπτιακής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, κάτι που αμφισβητεί η Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή έχουμε επίσκεψη στο ΑΤΑ  ου Αμερικανού διοικητή της USAFE, AFAFRICA , γεγονός που ερμηνεύεται παντοιοτρόπως από πολλούς αναλυτές.

«Εμπλουτίζοντας την αμυντική μας σχέση καθώς προσεγγίζουμε την έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου μας την επόμενη εβδομάδα, ευχαριστούμε τον κ. Χ. Χριστοδούλου  για την θερμή υποδοχή του στρατηγού  Tod Wolters στην Λάρισα», γράφει στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα .

https://twitter.com/USEmbassyAthens/status/1070733212840804355

Όλα αυτά όμως αποτελούν μια έντονη ενόχληση για την Ρωσία που φοβάται την μετατροπή του νησιού σε μια μεγάλη αμερικανική βάση, κάτι που αποτελεί μέγα θέμα λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων στην Συρία.

Η Κύπρος ως γνωστόν διαθέτει μια τεράστιας σημασίας γεωστρατηγική θέση από την οποία αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να ελέγχουν τα πάντα στις συριακές ακτές.

Σε συνέντευξή του στον ελληνικό τύπο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρώφ τόνισε  ότι η πρόταση της Ρωσίας για συμμετοχή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εκπόνηση της τελικής διευθέτησης των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού, παραμένει σε ισχύ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο ίδιος τονίζει  ότι η τελική επίλυση διαφόρων πτυχών του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί από τις ίδιες τις κοινότητες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, βάσει των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 «Καταδικάζουμε ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε απόπειρες της έξωθεν επιβολής προπαρασκευασμένων συνταγών και τεχνητών χρονικών ορίων».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε επίσης,

«Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις αξίες του αλληλοσεβασμού, του διαλόγου και της διπλωματίας θα καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη τη Μεσόγειο, να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στους λαούς της περιοχής».

Ξαφνικά λοιπόν έχουμε όψιμο ενδιαφέρων Αμερικανών και Ρώσων, για το κυπριακό, την ενέργεια,και την κατάσταση γύρω από την μεγαλόνησο.

Πρόκειται για κάτι που αποτελεί σαφώς «οδηγό» για πιθανές εξελίξεις το επόμενο διάστημα γύρω από την Κύπρο η οποία μετά την ανακοίνωση του αγωγού East med απέκτησε τεράστια σημασία από όλες τις απόψεις.   

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...