Αθλητισμός

Ada Hegerberg -Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε την «Χρυσή Μπάλα» έδωσε την καλύτερη απάντηση στον σεξισμό (Βίντεο)

Πριν λίγες ημέρες η Ada Hegerberg έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε την «Χρυσή Μπάλα».

Η 23χρονη από τη Νορβηγία είναι ποδοσφαιρίστρια και αγωνίζεται για την γυναικεία ομάδα της Γαλλικής Λιόν.

Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί για τις ομάδες Kolbotn και Stabæk στο Toppserien (Γυναικείο Πρωτάθλημα της Νορβηγίας).

Η Ada βοήθησε την ομάδα της να κατακτήσει το Γαλλικό πρωτάθλημα καθώς και το Champions League, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό.

Η καταξίωση για εκείνη έφτασε όταν ανέβηκε στη σκηνή για την απονομή της «Χρυσής Μπάλας», που δόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα, ως η καλύτερη παίκτρια ποδοσφαίρου για το 2018.

Ωστόσο, η όλη βραδιά επισκιάστηκε από ένα απρεπές σχόλιο του παρουσιαστή προς το πρόσωπό της.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος παρουσιαστής και DJ, Martin Solveig, αφού της έδωσε το βραβείο, την ρώτησε αν ξέρει να χορεύει twerk. Η αίθουσα φάνηκε να πάγωσε από το αγενές/άβολο σχόλιο.

Για την ιστορία, το twerking είναι ένας αισθησιακός χορός με κούνημα των γλουτών.

Η ταλαντούχα αθλήτρια φάνηκε να παίρνει ένα αμήχανο χαμόγελο αλλά να απαντά «Όχι».

Από εκείνη την στιγμή, το στιγμιότυπο κάνει τον γύρο του κόσμου ενώ τα social media πήραν φωτιά.

Οι περισσότεροι (ευτυχώς), μεταξύ των οποίων και ο γνωστός τενίστας Andy Murray, εξέφρασαν την δυσαρέσκιά τους καθώς το σχόλιο έγινε επειδή ήταν γυναίκα (ενώ δεν έγιναν τέτοιου είδους σχόλια προς τους Mbappé and Modric), ενώ επισήμαναν για άλλη μία φορά τον σεξισμό που επικρατεί στον χώρο του αθλητισμού.

Η ίδια η Ada, που απάντησε με τον καλύτερο τρόπο ένα απλό-κοφτό «Όχι», δήλωσε την δυσαρέσκιά της σε συνέντευξή της στο CNN.

«Προφανώς, περίμενα μία ερώτηση για τις ποδοσφαιρικές μου δεξιότητες, πώς αισθανόμουν που στεκόμουν εκεί με το βραβείο», ανέφερε.

Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά στον χώρο των σπορ και στο πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες μέσα σε αυτόν.

Μετά την διάσταση που πήρε το σεξιστικό σχόλιο, ο παρουσιαστής απολογήθηκε στην Ada αναφέροντας ότι ήταν μόνο ένα αστείο.

Το επίμαχο σχόλιο

Η ίδια, ωστόσο, δεν πτοείται καθώς έχει ήδη καταφέρει πολλά και έχει να δώσει άλλα τόσα.

Η αδερφή της, Andrine, είναι επίσης παίκτρια ποδοσφαίρου και αγωνίζεται στην Γαλλία και συγκεκριμένα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Το 2017, η Ada έκανε την «επανάστασή» της, αποχωρώντας από την Εθνική Νορβηγίας λόγω του τρόπου που αντιμετωπιζόταν το γυναικείο ποδόσφαιρο στην χώρα της. Λίγους μήνες πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Γαλλία, η δεινή επιθετικός δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη.

«Είμαι 100% συγκεντρωμένη στο να κάνω το καλύτερο δυνατόν για το κλαμπ μου. Έχω φιλοδοξίες και έχω θέσει ψηλά τον πήχη με 50 γκολ στη σεζόν. Είναι πρόκληση να διατηρήσω αυτό το ρεκόρ».

Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση στον σεξισμό και στον μισογυνισμό, σε αυτόν που δεν δέχεται το πολύ απλό και ξεκάθαρο «όχι» μιας γυναίκας.

Ένα «όχι» που όταν δεν γίνεται αποδεκτό, μπορεί να οδηγήσει σε δολοφονίες γυναικών όπως στην περίπτωση της Ελένης στη Ρόδο.

Ακόμη, μπορεί να διαιωνίζει στερεότυπα και να νομιμοποιεί την βία κατά των γυναικών, όπως δήλωσε (αφελώς) η Σταρ Ελλάς Ιωάννα Μπέλλα (ότι όλες οι γυναίκες έχουν φάει χαστούκι).

https://www.youtube.com/watch?v=WfxlW78sMko

Την ίδια στιγμή, έρευνα στη Βρετανία αποκρυσταλλώνει την ανδρική «μάτσο» άποψη για τον βιασμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του YouGov έδειξαν ότι το ένα τρίτο των Βρετανών δεν θεωρεί βιασμό, το μη συναινετικό σεξ όταν η γυναίκα είναι σε ραντεβού και φλερτάρει.

Στην ίδια λογική κινείται η κοινωνικά αποδεκτή άποψη ότι «φταίει το κοντό φόρεμα, τα τακούνια, το αλκοόλ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...