Οικονομία

Χωρίς κανέναν περιορισμό η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου για την Ε.Ε.

Ελεύθερη είναι πλέον η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου στην Ε.Ε. και χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ από τις 3 Δεκεμβρίου ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση όλων των εμποδίων και τον οποίο είχε υιοθετήσει τον περασμένο Φεβρουάριο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει για τους καταναλωτές πως μπορούν να πραγματοποιοήσουν οποιαδήποτε αγορά επιθυμούν από οποιοδήποτε διαδικτυακό κατάστημα της Ε.Ε. χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις μόνο και μόνο επειδή ζουν σε μια άλλη χώρα.

Οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούν πλέον να κάνουν αγορές με ακόμα λιγότερους περιορισμούς από άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου πιθανόν οι τιμές των προϊόντων που αναζητούν να είναι χαμηλότερες λόγω μικρότερων συντελεστών ΦΠΑ ή, πιο απλά, επειδή η τοπική διαδικτυακή αγορά είναι περισσότερο ανταγωνιστική. Βεβαίως για όσους θέλουν να αγοράσουν τα δώρα των γιορτών online θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους την πολιτική κάθε διαδικτυακού καταστήματος για τις αλλαγές και ποιο είναι το κόστος μεταφορικών σε περίπτωση αντικατάστασης. Ένα ακόμα σημείο που πρέπει να έχουν στον νου τους όσοι θέλουν να κάνουν χρήση των νέων online δυνατοτήτων είναι τι συμβαίνει στην περίπτωση που το προϊόν χρειαστεί επισκευή ή συντήρηση και, βεβαίως, ποιο είναι το κόστος αποστολής του σε κάποιον εξουσιοδοτημένο επισκευαστή.

Σύμφωνα με τον επίτροπο για την ψηφιακή αγορά Άντρους Άνσιπ, το 63% των online καταστημάτων στην Ε.Ε. το 2015 δεν επέτρεπαν την πώληση προϊόντων σε άλλη χώρα της Ε.Ε. με αποτέλεσμα τα 2/3 των καταναλωτών να μην έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών. «Θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα πράγμα που σημαίνει πως θέλουμε την απομάκρυνση των συνόρων στο online εμπόριο» δήλωσε ο Άνσιπ. Σχετικά στοιχεία αναφέρουν πως οι γεωγραφικοί περιορισμοί ήταν πιο έντονοι σε ηλεκτρικές συσκευές και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο (όπως κρατήσεις, αγορά εισιτηρίων κ.τ.λ).

Στο σημείο αυτό ωστόσο η Κομισιόν κάνει μια απαραίτητη διευκρίνιση. Ο καταστηματάρχης δεν μπορεί μεν να αρνηθεί την πώληση ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας επειδή ο πελάτης προέρχεται από μια άλλη χώρα Μπορεί όμως να αρνηθεί την παράδοση του προϊόντος επειδή η εταιρεία μεταφορών με την οποία συνεργάζεται δεν έχει δραστηριότητα στη χώρα του πελάτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο αγοραστής πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα παραλαβής του προϊόντος μέσω άλλου μεταφορέα.

Αν λοιπόν έχετε βάλει στο μάτι ένα ψυγείο που πωλείται από ένα online κατάστημα στη Δανία ή ένα παντελόνι που πωλείται στην Ιταλία ή ένα μίξερ που πωλείται στην Ισπανία, μπορείτε να κάνετε την αγορά αλλά αν ο πωλητής σας ενημερώσει πως δεν έχει τη δυνατότητα αποστολής του προϊόντος στην Ελλάδα θα πρέπει αν βρείτε μόνοι σας μια εναλλακτική λύση.

Για την ώρα, από τον νέο κανονισμό εξαιρούνται οι υπηρεσίες streaming, δηλαδή η online πώληση και προβολή ταινιών και μουσικής και γενικότερα περιεχομένου που προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Για το συγκεκριμένο θέμα, η Ε.Ε. υπόσχεται πως θα επανέλθει σε δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ