Εκκλησία της Ελλάδος

Υπέρ του Αμβροσίου και κατά του Μητροπολίτη Μάξιμου οι ιερείς των Καλαβρύτων

Παρέμβαση στην αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου και του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου έκαναν οι κληρικοί της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο Ιεράρχες, ξεκίνησε όταν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ρωτήθηκε από τοπικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις του Αμβροσίου σχετικά με την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου. Ο Μητροπολίτης Μάξιμος, που είναι από τους υποστηρικτές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, υποστήριξε οτι ο Αμβρόσιος θα μπορούσε ηλικιακά να είναι ο πατέρας του και τον χαρακτήρισε ιδιαίτερο άνθρωπο.

«Φαίνεται», είπε «πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κάποια αμνησία και θυμάται μόνο ότι έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Με στεναχωρεί, θα ήθελα να θυμάται και τα προηγούμενα χρόνια. Με στεναχωρεί ο τρόπος που εκφέρει το λόγο του που είναι διχαστικός. Επειδή πολλές φορές ομιλεί υβριστικά για τους άθεους, θα ήθελα να του πω ότι και οι άθεοι παιδιά μας είναι» τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Οι κληρικοί της μητρόπολης τάχθηκαν υπέρ του Αμβρόσιου και μάλιστα δημοσιοποίησαν την επιστολή του αυτή

Ολόκληρη η επιστολή τους έχει ως εξής:

«Οι Κληρικοί της Ι.Μ. Καλαβρύτων για την επιστολή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες την ανταλλαγή ανοικτών επιστολών στον ηλεκτρονικό Τύπο μεταξύ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Με βαθυτάτη θλίψη ωστόσο, και έκπληξη, αναγνώσαμε την τελευταία ανοικτή επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων με τίτλο «Αντίδοτον αίσχους», στην οποία με τρόπο ανοίκειο και αυθάδη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων απευθύνεται στον πολιό Γέροντα Επίσκοπό μας, ο οποίος επί τεσσαράκοντα και πλέον έτη αναλώνεται θυσιαστικώς στη διακονία της Εκκλησίας μας και αποτελεί ένα από τα ιστορικά πλέον στελέχη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το κείμενο αυτό ουσιαστικά αποτελεί απόλυτη παραποίηση και διαστρέβλωση των πραγματικών θέσεων και απόψεων του Μητροπολίτου μας, ο οποίος πάντοτε μαχητικός ων, υπεραμύνεται μέσα από τα κείμενά του, της Ορθοδόξου πίστεως και των ιδανικών της Πατρίδας μας, που τα τελευταία χρόνια πλήττονται από θεσμικούς, εκκλησιαστικούς και κρατικούς παράγοντες που εξυπηρετούν τη νέα τάξη πραγμάτων.

Οπωσδήποτε σε καμία περίπτωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δεν εκφράζει στα κείμενά του την ιδέα ότι ο μισθός των Κληρικών θα πρέπει να υφίσταται ή να αποτελεί ανταπόδοση των αιματηρών εθνικών και εκκλησιαστικών αγώνων των ηρώων Ιερέων, τους οποίους έδωσαν σε στιγμές κρίσιμες για την Εθνική Παλιγγενεσία.

Αντίθετα, μέσα από τα κείμενά του, με σαφήνεια εκφράζει τη σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα του ρόλου των Ιερέων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Ιστορίας, στην εκκλησιαστική, εθνική, κοινωνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη του Εθνους.

Επιθυμεί να υπενθυμίσει σε εκείνους που σήμερα απαξιώνουν μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους, τους Ιερείς, θεωρώντας τους παρείσακτους και επιθυμώντας να τους περιθωριοποιήσουν κοινωνικά, μετατρέποντάς τους σε επαίτες.

Ας μας επιτρέψει ο Αγιος Ιωαννίνων να γνωρίζουμε καλύτερα τον Μητροπολίτη μας και να τον διαβεβαιώσουμε για τη μαχητικότητα, την αγωνιστικότητα, το υψηλό του φρόνημα, τη γνησιότητα και την αυθεντικότητά του ως Επισκόπου και Πνευματικού μας Πατέρα, ο οποίος νυχθημερόν ανυστάκτως μεριμνά και φροντίζει για το Ποίμνιό του ανιδιοτελώς και θυσιαστικώς.

Ως Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, συμπαριστάμεθα και τασσόμεθα στο πλευρό του Ποιμενάρχου μας, διαμαρτυρόμενοι εντόνως δια την τελευταία επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων.

Αναμένουμε από εκείνον, ως νεότερο στην Ιεραρχία, να ανακαλέσει τους σκληρούς και αδίκους χαρακτηρισμούς και λόγους του προς τον Ποιμενάρχη μας, του οποίου σε καμία περίπτωση η βιοτή, το έργο και οι λόγοι, όσο βαρείς και ελεγκτικοί κι αν ακούγονται, δεν ενέχουν ιδιοτέλεια, αλλά αποτελούν προσπάθεια ενός ευαισθητοποιημένου και συνειδητοποιημένου Ιεράρχου να υπερασπισθεί ολοθύμως τα δίκαια της Εκκλησίας και της Πατρίδος».

ΠΗΓΗ: Κιβωτός της Ορθοδοξίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ