Περιβάλλον

Τσελέντης: Ανοχύρωτο το Ηράκλειο στον σεισμικό κίνδυνο

«Η Κρήτη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον σεισμικό κίνδυνο, χωρίς όμως να ξεχνά τον τουρισμό», επεσήμανε από τα Χανιά ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, τονίζοντας πως «από την μία δεν πρέπει να δυναμιτίζουμε με δηλώσεις το κλίμα, από την άλλη, πρέπει να αυξάνουμε τη σεισμική θωράκιση του νησιού», όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα zarpanews.gr.

Μιλώντας στα ΜΜΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης για της γεωεπιστήμες που διοργάνωσε το ο Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και η Έδρα UNESCO «Solid Earth Physics & Geohazards Risk Reduction», ο κ. Τσελέντης διαπίστωσε πως «τα Χανιά είναι σε καλή φάση» όσον αφορά την αντισεισμική προστασία, την ώρα που το Ηράκλειο είναι «εντελώς ανοχύρωτο». «Ευτυχώς στα Χανιά έχει γίνει μια καλή δουλειά και έχουμε αποτυπώσει σωστά την πόλη. Έχουμε μελετήσει το πώς συμπεριφέρονται τα κτήρια κλπ. Τα Χανιά είναι σε καλή φάση, έχουν γίνει πολλές υποδομές και πολλές μελέτες» τόνισε.

Όπως εξήγησε, η μεγαλύτερη απειλή είναι η άναρχη οικιστική ανάπτυξη. «Είναι τρομακτικό το πρόβλημα των αυθαιρέτων. Ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε πολιτικός άρχοντας πουλούσε εκδούλευση νομιμοποιώντας αυθαίρετα. (…) Στα Χανιά υπάρχουν πάρα πολλά παλιά κτήρια που έχουν χτιστεί με τους παλιούς κανονισμούς. Δεν λέω πως είναι όλα επικίνδυνα, δεδομένου όμως ότι εμείς σαν σεισμολόγοι έχουμε δώσει στην Πολιτεία τα δεδομένα για το πώς συμπεριφέρεται σήμερα η πόλη, πρέπει να πάμε ένα στάδιο παραπέρα» είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ