Εκκλησία

Το Φανάρι στέλνει μήνυμα στην Αθήνα-Θεία Λειτουργία στο κτήμα Προμπονά-Συνεδριάζει η ΔΙΣ

Σαφές μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει το Φανάρι μέσω...κτήματος Προμπονά!

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι στα άκρα, και συν τοις άλλοις που το Φανάρι εμφανίζεται κάτι παραπάνω από ενοχλημένο για τις συμφωνίες Αρχιεπισκόπου-πρωθυπουργού για την συνταγματική αναθεώρηση, την μισθοδοσία του κλήρου και γενικά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, το μήνυμα εστάλη ξεκάθαρα και χθες με Θεία Λειτουργία όπως και κάθε Κυριακή, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά (Πατήσια), που αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη και με μνημόνευση "Υπέρ του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου ημών Βαρθολομαίου". 

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφασή του τον περασμένο Οκτώβριο, δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά, στα Άνω Πατήσια.

To φλέγον θέμα του ναού του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά και η σύγκρουση με το Φανάρι έχει οδηγήσει τις δύο πλευρές σε έντονη αντιπαράθεση. 

Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη άνοιξη τέθηκε επί τάπητος σε  έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνοδου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και παραπέμφθηκε στα ελληνικά δικαστήρια ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος φαινόταν έτοιμος να το πάρει πάνω του ιδίως την τότε ενέργεια του Επισκόπου Αμορίου.

Ο κ. Ιερώνυμος τότε ενημέρωσε με εκτενή και εμπεριστατωμένη Εισήγησή του την Διαρκή Ιερά Σύνοδο περί του θέματος του κτήματος Προμπονά και του εντός αυτού Ιερού Ναού. Κατά την Εισήγησή του, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος καταλλαγής κατά τον αποστολικό λόγο του Ουρανοβάμονος Παύλου: «όλες δε αυτές οι δωρεές πηγάζουν από τον Θεό, ο οποίος μας συμφιλίωσε με τον εαυτό του διά του Ιησού Χριστού και έδωσε σε εμάς τους Αποστόλους το τιμητικό έργο να υπηρετούμε αυτή τη συνδιαλλαγή» (Β’ Κορ. 5,18) και ότι με αυτό το πνεύμα της καταλλαγής και της συμφιλίωσης, της προσευχής και της προσοχής, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανακύψαν θέμα.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλοι οι Συνοδικοί Σύνεδροι, στο αυτό πνεύμα της Εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου.

Από αύριο λοιπόν συνέρχεται πάλι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Πέραν του ζητήματος της επιτροπής που θα δημιουργηθεί για το διάλογο με την Πολιτεία σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές, ενδιαφέρον έχει να δούμε αν θα τεθεί και πάλι το θέμα του κτήματος Προμπονά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ