Οικονομία

Το πολύτιμο μέταλλο που προσπέρασε τον χρυσό

Ο χρυσός έχει έναν αντίζηλο ως το πιο πολύτιμο πολύτιμο μέταλλο. Μετά από ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε από τη ζήτηση τους τελευταίους τέσσερις μήνες και είδε τις τιμές να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ, το παλλάδιο για άμεση παράδοση διαπραγματεύθηκε για λίγο πάνω από τον χρυσό την Τετάρτη, με τα δύο μέταλλα να ανταλλάσσουν έπειτα θέσεις στην κορυφή.

Το παλλάδιο, το οποίο δεν έχει διαπραγματευτεί σταθερά πάνω από τον χρυσό εδώ και 16 χρόνια, έχει ενισχυθεί καθώς οι αγοραστές διαγκωνίζονται για την προμήθεια του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε συσκευές ελέγχου καυσαερίων οχημάτων. Η ζήτηση αυξήθηκε καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ προς τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο παλλάδιο στους αυτοκαταλύτες.

«Οι άνθρωποι παλεύουν για τις όποιες ουγγιές υλικού που μπορούν να πάρουν» στην αγορά του παλλάδιου, δήλωσε ο Tai Wong, επικεφαλής πολύτιμων μετάλλων στην BMO Capital Markets, πριν φτάσουμε στα επίπεδα της Τετάρτης. «Είναι πολύ ακριβό να το δανειστεί κανείς, και αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί την τιμή spot ψηλότερα«.

Το παλλάδιο για άμεση παράδοση ενισχύθηκε ως και 0,3% στα 1.236,48 δολάρια ανά ουγγιά και ήταν στα 1.234,20 δολάρια στις 7:33 π.μ. στο Λονδίνο, σύμφωνα με την τιμολόγηση του Bloomberg. Την Τρίτη έφτασε στα 1.240,01 δολάρια. Ο χρυσός spot ήταν στα 1.235,37 δολάρια την Τετάρτη, αφού υποχώρησε κάτω από την τιμή του παλλάδιου νωρίτερα.

«Η προσφορά παλλαδίου είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε ο Chirag Sheth, σύμβουλος της λονδρέζικης Metals Focus Ltd, τηλεφωνικά από τη Βομβάη. «Η μείωση του λόγου είναι τόσο εξαιτίας της ισχυρής απόδοσης του παλλαδίου, όσο και λόγω της κακής απόδοσης του χρυσού”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ