Οικονομία

Τι να προσέχουν οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων – Οδηγός από την ΑΑΔΕ

Με τις τιμές πώλησης των ακινήτων να έχουν αρχίσει να τσιμπάνε, την κτηματαγορά να εμφανίζει μετά από πολλά χρόνια σημάδια ζωής και οι αγοραπωλησίες ακινήτων να καταγράφουν αύξηση πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν νέο σύντομο χρηστικό οδηγό για τους υποψήφιους επενδυτές στην αγορά ακινήτων.

Ο οδηγός δημοσιεύεται στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με σκοπό να ενημερωθούν οι ξένοι που βλέπουν ευκαιρίες στο ελληνικό real estate αλλά θέλουν να αποφύγουν τα μπλεξίματα με την Εφορία.

Ο χρηστικός οδηγός τις ΑΑΔΕ – που τον βρίσκουν οι πολίτες μόλις επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.aade.gr – ενημερώνει για τις φορο- υποχρεώσεις των πωλητών και αγοραστών ακινήτων και δίνει λύσεις στα εξής θέματα:

Πριν την αγορά ακινήτου
Είτε είστε κάτοικος Ελλάδος είτε είστε κάτοικος εξωτερικού, προκειμένου να αγοράσετε ένα ακίνητο στην Ελλάδα, πρέπει:
να έχετε ή να αποκτήσετε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) Για να αποκτήσετε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), επισκεφτείτε το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης μιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.).
να υποβάλετε στη Δ.Ο.Υ. τη δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (Φ.Μ.Α.) και να πληρώσετε τον φόρο που προκύπτει από τη δήλωση αυτή. Ως αγοραστής ακινήτου στην Ελλάδα πρέπει, πριν τη σύνταξη του συμβολαίου, να πληρώσετε το φόρο μεταβίβασης ακινήτου που υπολογίζεται στο 3% επί της αξίας του ακινήτου. Η δήλωση αυτή υπογράφεται από εσάς και τον πωλητή και υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

Μάθετε για:
τον ΑΦΜ
O ΑΦΜ είναι ένας 9ψήφιος μοναδικός αριθμός που αποδίδεται από την Φορολογική Διοίκηση σε κάθε συναλλασσόμενο και τον «ταυτοποιεί» με βάση τα ατομικά του στοιχεία.
τον τρόπο πληρωμής των φόρων

Η πληρωμή του φόρου πραγματοποιείται σε πιστωτικά ιδρύματα ή απευθείας στη Δ.Ο.Υ. με χρήση κάρτας (χρεωστική ή πιστωτική) ή τραπεζικής επιταγής.
την απαλλαγή από τον ΦΜΑ
Υπάρχει περίπτωση να δικαιούστε απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, για την οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Μετά την αγορά ακινήτου
Ως ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα έχετε τις εξής βασικές φορολογικές υποχρεώσεις:
να υποβάλετε τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου. Η δήλωση Ε9 υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής εφαρμογής Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να έχετε ή να αποκτήσετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxisnet.
Η υποχρέωση υποβολής του Ε9 δεν παραγράφεται και η μη έγκαιρη υποβολή της επισύρει πρόστιμα.
να πληρώνετε κάθε χρόνο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)
Η πληρωμή του φόρου γίνεται εφάπαξ ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Μάθετε για:
το TAXIS
Το taxis είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή της Φορολογικής Διοίκησης μέσω της οποίας ενημερώνεστε και τακτοποιείτε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις.
τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ετήσιος φόρος που υπολογίζεται στα ακίνητα που έχετε στην κατοχή σας την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολές που μπορεί να έχουν επέλθει στα ακίνητα αυτά κατά τη διάρκεια του έτους.
Θέλω να πουλήσω το ακίνητό μου
Ως ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα έχετε τη δυνατότητα να πωλήσετε το ακίνητο σας. Στην περίπτωση αυτή έχετε τις εξής βασικές φορολογικές υποχρεώσεις:
να έχετε τακτοποιήσει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις σας
Για να πωλήσετε το ακίνητο σας πρέπει να έχετε τακτοποιήσει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις (οφειλές και υποβολή δηλώσεων) που προέρχονται από την κατοχή και την χρήση του και περιγράφονται στις αντίστοιχες ενότητες.
να εκδώσετε Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Επιπλέον, για την πώληση του ακινήτου σας είναι απαραίτητη η έκδοση Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α.
να υποβάλετε Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)
Μετά την πώληση του ακινήτου πρέπει να υποβάλετε Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) μέσα σε (30) ημέρες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου πώλησης.

Μάθετε για:
τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ετήσιος φόρος που υπολογίζεται στα ακίνητα που έχετε στην κατοχή σας την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ανεξάρτητα από τυχόν μεταβολές που μπορεί να έχουν επέλθει στα ακίνητα αυτά κατά τη διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ