Άγιο Όρος

Τι γίνεται με τους Ρώσους στο Άγιο Όρος; Παιχνίδια εντυπώσεων στις πλάτες των πιστών

Πριν από δέκα ημέρες οι τουριστικοί πράκτορες σημείωναν ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχαν προβλήματα με το προσκύνημα των Ρώσων στη χώρα μας, στο Άγιο Όρος ή άλλού εξαιτίας της διακοπής κοινωνίας Μόσχας-Φαναρίου.

Σήμερα ο Ρώσος πρέσβης λέει το αντίθετο διαπιστώνοντας αισθητή μείωση των προσκυνητών στο “περιβόλι της Παναγιάς”... Κάποιος από τους δύο λέει ψέμματα...

Ποιος όμως; Οι τουριστικοί πράκτορες για να μην δείξουν πως πέφτουν οι δουλειές τους και μειώνεται ο τζίρος τους και πως “παγώνει” η ελληνική τουριστική αγορά για το ρωσικό στοιχείο ή ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης θέλοντας να δείξει πως η αντίδραση του ρωσικού ποιμνίου στις αποφάσεις του Φαναρίου δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα;

Σε κάθε περίπτωση είναι τραγικό να παίζονται τέτοια παιχνίδια για επισκέψεις που δεν είναι απλά για παραθερισμό, αλλά για προσκύνημα στα ιερά του τόπου μας και δη στο Άγιο Όρος.

Συγκεκριμένα πάντως ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ υποστήριξε πως ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται το Άγιο Όρος, όπου λειτουργεί ορθόδοξη μοναστική κοινότητα υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κωνσταντινούπολης.

"Από όσο γνωρίζουμε, η ροή προσκυνητών από τη Ρωσία στο Άγιο Όρος συνεχίζεται, αν και έχει μειωθεί", δήλωσε.

"Η σύγκρουση προερχόμενη από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι διακληρική και δεν μπορεί να επηρεάσει τις ρωσοελλαδικές σχέσεις", τόνισε ο διπλωμάτης. "Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας, οι Ρώσοι προσκυνητές μπορούν να επισκεφθούν το Άγιο Όρος, να εισέλθουν σε εκκλησίες, να επικοινωνήσουν με τους αδελφούς, να προσκυνήσουν τα λείψανα, αλλά δεν μπορούν να λάβουν κοινωνία".

Σε κάθε περίπτωση το αν έχει μειωθεί ή όχι ο αριθμός των Ρώσων προς το Άγιο Όρος θα φανεί τις επόμενες ημέρες με την προοπτική και του εορτασμού της γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Έρευνες σε σπίτια

Στο μεταξύ στην Ουκρανία οι πιέσεις συνεχίζονται ασφυκτικά. Από χθες άρχισαν μαζικές έρευνες σε καθεδρικούς ναούς, στη διοίκηση των επισκοπών, στις εκκλησίες και στα σπίτια των ιερέων.

"Στο πλαίσιο έρευνας των ποινικών διαδικασιών που κινήθηκαν δυνάμει του άρθρου 161 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας (παραβίαση της ισότητας των πολιτών ανάλογα με τη φυλή, εθνικότητα ή θρησκευτική στάση τους) εξουσιοδοτημένες έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Κίεβο, τη Ζυτομάρ, την Οβρουτσε και το Κορόστεν. Οι αναζητήσεις πραγματοποιούνται σε κτίρια, εγκαταστάσεις και ιδιωτικές κατοικίες ", δήλωσε ο Alla Vashchenko, γραμματέας Τύπου του Κρατικού Τμήματος Παιδείας και Επιστημών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ