ΗΠΑ

Στ. Ντιπάρτμεντ: Το Κερτς να θυμίσει γιατί είναι «κακή ιδέα» ο Nord Stream 2

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέτουν το ζήτημα του Nord Stream σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται να μιλήσουν με Γερμανούς αξιωματούχους.

Το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση προς τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι το έργο του αγωγού αερίου Nord Stream 2 είναι μια «τόσο κακή ιδέα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε επίσης, ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, θέτουν σε κάθε ευκαιρία, το ζήτημα του Nord Stream 2 στους Γερμανούς αξιωματούχους.

«Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις στις πρόσφατες συνομιλίες μας με Γερμανούς αξιωματούχους ότι λαμβάνουν το μήνυμα πιο ξεκάθαρα μετά το περιστατικό στο Κερτς. Δυσκολεύονται πλέον να πουν ότι πρόκειται για ένα εμπορικό έργο», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, δήλωσε χθες ότι είχε στις Βρυξέλλες συζήτηση για την ανάπτυξη πλοίων στη Θάλασσα του Αζοφ με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Στις 25 Νοεμβρίου, τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας διέσχισαν παράνομα τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα πλέοντας προς το Στενό του Κέρτς, είσοδο στη Θάλασσα του Αζοφ. Τα πλοία κατασχέθηκαν από τη Ρωσία και τα 24 άτομα πλήρωμα συνελήφθησαν, καθώς δεν απάντησαν στο νόμιμο αίτημα να σταματήσουν.

Η Ουκρανία ως απάντηση, κήρυξε στρατιωτικό νόμο διάρκειας 30 ημερών στις περιοχές της χώρας που συνορεύουν με τη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Αζόφ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντμίρ Πούτιν χαρακτήρισε πρόκληση τους ελιγμούς των ουκρανικών πλοίων και πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να αποτέλεσαν πρόσχημα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα τον προσεχή Μάρτιο.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ