Ελληνοτουρκικά

Στο «κόκκινο» οι τουρκικές προκλήσεις: Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ - Πάνω από 100 παραβιάσεις σήμερα

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα με τους «γείτονες» να ανεβάζουν και άλλο την ένταση. Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν τετελεσμένα, κλιμακώνουν σε όλα τα επίπεδα, καθώς παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Π.Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Όπως μετέδωσε ο ALPHA στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου πάνω από την Τήνο κατά την επιστροφή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καμμένος και ο κ. Αποστολάκης επισκέφθηκαν φυλάκια στην περιοχή ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ, στη Χίο, στις Οιννούσες και τη νήσο Παναγιά.

Πάνω από 100 παραβιάσεις σήμερα

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συνολικά 15 αεροσκάφη της Τουρκίας (έξι σχηματισμοί F-16, ένας σχηματισμός F-4 και ένα μεμονωμένο CN-235) προχώρησαν σήμερα σε 107 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε 24 παραβιάσεις των κανόνων κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν από τα επτά ζεύγη των τουρκικών μαχητικών, ενώ τέσσερα από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποιήθηκαν ως εξής:

-Στις 14.06 τέσσερις υπερπτήσεις, από δύο F-16 και δύο F-4, πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι, σε ύψος 18.000 ποδιών ( για τα F-16) και 12.500 ποδιών ( για τα F-4).

- Στις 16.04, μια υπερπτήση από δύο F-16 πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 26.000 ποδιών.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ενώ τέσσερις αναχαιτίσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές.

Νέες Navtex εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνεχίζει την πίεση στην Κυπριακή ΑΟΖ και εντός του FIR Λευκωσίας η Τουρκία θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εκδίδοντας νέες NAVTEX για ασκήσεις σε περιοχές που έχουν ηδη δεσμευθεί για ασκήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, και στις οποίες μαλιστα χθες ήταν σε εξέλιξη κοινή άσκηση της Κύπρου με το Ισραήλ.

Την Κυριακή είχε εκδώσει την NAVTEX 1322/18 δεσμεύοντας την μεγάλη περιοχή νότια της Κύπρου για εξαιρετικά εκτεταμένο διάστημα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019. Χθες εξέδωσε δυο ακόμη NAVTEX 1333/18 για ασκήσεις δυτικά της Παφου στις 20 Δεκεμβρίου και την 1332/18 για ασκήσεις νότια της Λεμεσού για την 21η Δεκεμβρίου.

Οι δεσμεύσεις αυτές της Τουρκίας εκδίδονται ενώ έχει σταλεί το μήνυμα των ΗΠΑ για αποφυγή προκλήσεων εναντίον των δραστηριοτήτων που γίνονται για λογαριασμό αμερικανικών εταιριών στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κορυφώνονται οι τριμερείς συνεργασίες με την συναντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στην Λευκωσία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας και την Πεμπτη στην Μπερσεβά του Ισραήλ με τη συνάντηση Κορυφής της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραηλ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...