Ρωσία

Ρωσικές «βόμβες» για Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι τελείως αναξιόπιστη» - «Η Άγκυρα είναι ικανή να παραχωρήσει τον Βόσπορο στις ΗΠΑ!»

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Ένα κύμα αμφισβήτησης ακόμα και του ίδιου του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν έχει κατακλύσει την Ρωσία μετά την εντελώς απίστευτη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση των δυνάμεων τους ειδικά από την Συρία, αλλά και από τις γενικότερες παλινωδίες της τουρκικής κυβέρνησης με την στάση της σε Ουκρανία, Τατάρους και θάλασσα του Αζώφ.  

Σύμφωνα με ρωσικό πολιτικό ινστιτούτο: «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα οικονομικά και στρατιωτικο-τεχνικά οφέλη από τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση με επικεφαλής τον απρόβλεπτο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πενιχρά και επικίνδυνα. 

Η χώρα αυτή (Τουρκία) είναι έτοιμη να τσαλακώσει και να «ρίξει στο καμίνι» σχεδόν οποιαδήποτε σχέση καλής γειτονίας με τους εταίρους της στην εγγύς Ανατολή και Ευρασία.

Πρόκειται για μια σειρά ενεργειών από την Άγκυρα, οι οποίες μπορούν να επισημανθούν μέσα σε ένα δύσκολο επιχειρησιακό και τακτικό περιβάλλον.

Επισημαίνουμε ότι στην Συρία συνεχίζουν να σκοτώνονται Ρώσοι στρατιωτικοί (χάρη στο «προγεφύρωμα» που διατηρεί ο τουρκικός στρατός και στο οποίο υπάρχει  μια μεγάλη «σκιά» αγοράς όπλων και πεδίου δοκιμών για νέα τουρκικά όπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε συνθήκες μάχης).

Η Τουρκία αποφάσισε πριν μερικές ημέρες την πώληση στην Ουκρανία  UAV αναγνώρισης τύπου «Bayraktar-TB2», την παραμονή της κλιμάκωσης των εντάσεων  στο Ντονένσκ ανάμεσα σε Ρωσόφωνους και Ουκρανούς,  στο πλαίσιο της τρελής δήλωσης του Ουκρανού ΥΠΑΜ A. Turchinov, «για την ικανότητα της χώρας του να καταστρέψει με πυραύλους της γέφυρα του Κέρτς.»

Αυτή η συμφωνία, ήταν μια "πέτρα στον κήπο" (ρωσική έκφραση) των ρωσόφωνων στρατευμάτων αλλά και των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια.

Η συναλλαγή αυτή θα μπορούσε να εγκριθεί από την τουρκική πλευρά μόνο με αντάλλαγμα την απόκτηση κρίσιμων τεχνολογιών στη βιομηχανία βαλλιστικών πυραύλων από το ουκρανικό  γραφείο σχεδιασμού Yuzhnoye "Grom-2".

Καθώς και σε αντάλλαγμα  της τεχνολογίας που παρέχεται για την παραγωγή των ενεργών συστημάτων προστασίας "Duplet" και "AKKOR Pulat" (σύστημα αυτοπροστασίας των αρμάτων μάχης αντίγραφο του ουκρανικού KAZ "Zaslon-L).

Επίσης έχουμε  φυσικά και τις απρόσκοπτες παροχές και διευκολύνσεις του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία, καθώς και  πρόσβαση τουρκικών πλοίων σε λιμάνια της χώρας, ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει δράση με πολεμικά πλοία του στην Μαύρη Θάλασσα.

Μπορούμε  να πούμε ότι σε περίπτωση έναρξης των εχθροπραξιών στην περιοχή της Μ.Θάλασσας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Άγκυρα θα  αγνοήσει εντελώς τη  Σύμβαση του Montreux, η οποία προβλέπει ακόμα και το κλείσιμο του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για χώρες εκτός Μαύρης Θάλασσας με υψηλό βαθμό πιθανότητας.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ένα είδος "προπληρωμής" για την μη τήρηση από την Άγκυρα αυτής της σύμβασης θα ήταν η παράδοση αεροσκαφών F-35A από τις ΗΠΑ στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου, το ρωσικό TASS, αναφερόμενο στο Πεντάγωνο και στην αμερικανική υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων, έγραψε ότι υπάρχουν  πρόσθετες  λεπτομέρειες για την "ενθάρρυνση" της τουρκικής πλευράς να ενεργήσει κατά τρόπο ουσιώδη για την Ουάσινγκτον στην Συρία, αγνοώντας φυσικά την ρωσική πλευρά.

Το επόμενο στάδιο  ήταν η έγκριση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών της απόφασης του Οργανισμού για την Αμυντική Συνεργασία και Ασφάλεια να προμηθεύσει την τουρκική πλευρά τουλάχιστον τέσσερα αναβαθμισμένα πυραυλικά συστήματα πυραύλων Patriot PAC-2/3, που αποτελούνται από 4 προηγμένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών AN/MPQ-65 cm, G- 10 κεραίες ιστού OE-349 AMG ("Antenna Mast Group").

Αυτό ίσως να άφηνε στο περιθώριο για την Άγκυρα την σύμβαση για τους Ρωσικούς πυραύλους S-400 με οποιαδήποτε δικαιολογία", καταλήγει το ρωσικό ινστιτούτο.

Με λίγα και απλά  λόγια ο Ερντογάν ενδεχομένως να πήρε περισσότερα και καλύτερα ανταλλάγματα από τον Τραμπ, σε Συρία  Αιγαίο, Α.Μεσόγειο-Κύπρο και να αφήσει τον Πούτιν στα «κρύα του λουτρού». Αυτή  θα ήταν ενδεχομένως και η οριστική καταδίκη του. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ