Αθλητισμός

Ρικ Πιτίνο: Ποιος είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού (εικόνες, βίντεο)


Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έσκασε σαν «βόμβα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ας δούμε όμως ποιος πραγματικά είναι ο Ρικ Πιτίνο.

Ο Ρίτσαρντ Άντριου Πιτίνο γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου 1952. Η σχέση του με το μπάσκετ ξεκίνησε από νωρίς και δεν περιορίζεται στην προπονητική.

Ο Ρικ ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στη θέση του γκαρντ στην κολεγιακή ομάδα του Άμερστ των ΗΠΑ.

Η ζωή του στους πάγκους

Η καριέρα του επικεντρώθηκε κυρίως σε ομάδες κολεγιακού πρωταθλήματος.

Τις σεζόν 1978-1983 ανέλαβε για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής την ομάδα του πανεπιστημίου της Βοστώνης, ενώ την ομάδα του Πρόβιντενς προπόνησε για δύο χρόνια (1985-1987).

Στη συνέχεια ανέλαβε την ομάδα του Κεντάκι (198-1997), την οποία οδήγησε στον ημιτελικό του πρωταθλήματος, όπως και εκείνη του Λούισβιλ που προπονούσε επί 16 χρόνια (2001-2017).

Επιπλέον κατέχει το ρεκόρ του μοναδικού προπονητή που οδήγησε τρία διαφορετικά κολέγια (Πρόβιντενς, Κεντάκι και Λούισβιλ) σε ημιτελικό πρωταθλήματος.

Το 2013 ο Ρικ Πιτίνο έλαβε την ύψιστη μπασκετική τιμή να γίνει μέλος του Naismith Hall of Fame, 14 χρόνια μετά την είσοδό του στο αντίστοιχο ιταλοαμερικανικό Hall of Fame.

Τα σκάνδαλα που τον… έκαψαν

Μια ζωή γεμάτη επιτυχίες αμαυρώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια από την ανάμειξη του ονόματος του Ρικ Πιτίνο σε σκάνδαλα οικονομικά και μη.

Όλα φυσικά διαψεύστηκαν από εκείνον ενώ μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αποδειχθεί.

Δωροδοκία

Το Σεπτέμβριο του 2017 σκάνδαλο δωροδοκίας συνταράσσει το Κολεγιακό μπάσκετ.

Το Λούισβιλ του οποίου προπονητής ήταν ο Πιτίνο εμπλέκεται, καθώς και ο κολοσσός της Adidas. Σύμφωνα με τις κατηγορίες παίκτες χρηματοδοτούνταν προκειμένου να παίξουν στα καλύτερα πανεπιστήμια.

Αποτέλεσμα; Ο Ρικ Πιτίνο απολύεται μετά από 16 χρόνια στον πάγκο της ομάδας και πολλές επιτυχίες.

Ροζ κατηγορίες

Λίγα χρόνια νωρίτερα το 2015, ο Πιτίνο αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι ο άμεσος βοηθός του Αντρε ΜακΓκι διοργάνωνε πάρτι οργίων με ανήλικες χορεύτριες.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες μάλιστα, τις κοπέλες πάσαρε σε παίκτες της ομάδας ο βοηθός του, κάτι που και πάλι διέψευσε ο Πιτίνο.

Νέα αρχή

Από τις 26 Δεκεμβρίου ο Ιταλοαμερικανός προπονεί τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στην προσπάθεια της ομάδας να ανακάμψει μετά το κακό ξεκίνημα στη Euroleague.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πιτίνο συναντά το ελληνικό μπάσκετ.

Στις 24 Μαΐου 1987 η Εθνική ομάδα μπάσκετ αντιμετώπισε την ομάδα του Πρόβιντενς για το τουρνουά του Supercup στο Ντόρτμουντ και νίκησε τους Αμερικανούς με 118-83, λίγες μέρες πριν στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον καλωσόρισαν και πλέον μένει η πρώτη του «παράσταση» στον πάγκο της ομάδας απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ.

Μια ζωή γεμάτη διακρίσεις, επιτυχίες και σκάνδαλα ζητά εναγωνίως ένα δυνατό restart! Και κάπως έτσι οι επιδιώξεις του με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ταυτίζονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ