ΗΠΑ

Ρεπουμπλικάνοι «αδειάζουν» Τραμπ - Ο πρίγκιπας Σαλμάν έδωσε την εντολή για τη δολοφονία Κασόγκι

Σε πλήρη αντίθεση με τη γραμμή που έχει εκφράσει ο Λευκός Οίκος και προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκαν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ, μετά τη «διαβαθμισμένη» ενημέρωση που είχαν για την υπόθεση Κασόγκι από την επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά το μπρίφινγκ, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δήλωσαν τη βεβαιότητά τους ότι ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο στο αραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Εάν ο πρίγκιπας εμφανιζόταν μπροστά σε μια κριτική επιτροπή, θα είχε καταδικαστεί σε τριάντα λεπτά», δήλωσε ο Bob Corker, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τη συνάντηση του Haspel.

Μια ομάδα από κορυφαίους γερουσιαστές και των δύο κομμάτων (Ρεπουμπλικανοί-Δημοκρατικοί) παρέστησαν στην ενημέρωση από τη Haspel, η οποία ταξίδεψε κατ' ιδίαν στην Τουρκία προκειμένου να ακούσει το ακουστικό υλικό από δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, το οποίο είχαν στη διάθεσή τους οι τουρκικές μυστικές επιχειρήσεις.

Όταν βγήκαν από την αίθουσα ενημέρωσης οι γερουσιαστές, μίλησαν στους δημοσιογράφους και προέβησαν σε αποκαλύψεις για όσα άκουσαν νωρίτερα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος τόνισε: «Σε αυτήν την υπόθεση δεν υπάρχει όπλο που καπνίζει, αλλά πριόνι που καπνίζει».

Όπως διέρρευσε μετά και την ενημέρωση της Χάσπελ στους γερουσιαστές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην αμερικανική Γερουσία ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα διακόψει την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στη Σαουδική Αραβία και ειδικότερα στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Υεμένη, με συνέπεια μία άνευ ορίων ανθρωπιστική κρίση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές