Βόρεια Ήπειρος

Προκλητικός ο Ε. Ράμα: «Aτυχές περιστατικό η δολοφονία Κατσίφα» - Προσβολή νεκρού και «δούλεμα» από τα Τίρανα - Προγκρόμ κατά των Βορειοηπειρωτών

Προκλητικός εμφανίζεται εκ νέου ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μιλώντας έμμεσα για τη δολοφονία του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα και χαρακτηρίζοντάς την «ένα ατυχές περιστατικό».

Ο Ράμα μας δουλεύει κανονικά προχωρώντας σε φιλικές δηλώσεις, ενώ στην ουσία προσβάλλει τη μνήμη του νεκρού Βορειοηπειρώτη, συγκρίνοντας το περιστατικό με τις εντάσεις μεταξύ οπαδών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με την εν ψυχρώ εκτέλεση του ομογενή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως «οι λαοί μας αγαπιούνται και τα υπόλοιπα είναι απλώς πολιτική», εκφράζοντας την πλήρη αδιαφορία του για την εγκληματική ενέργεια των αλβανικών αρχών αλλά και σκληρό «δούλεμα» προς την άπραγη ελληνική κυβέρνηση.

«Ιστορική και παραδοσιακή», χαρακτήρισε τη σχέση γειτονίας μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του συνεδρίου για τα «πρακτορεία ειδήσεων και τα fake news», που διοργανώνει στα Τίρανα το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

«Είναι μια ιστορική και παραδοσιακή σχέση γειτονίας και όπως πάντα συμβαίνει με τους γείτονες, δεν πάνε πάντα όλα τέλεια. Το γνωρίζουμε αυτό από τη γειτονιά μας, με κάθε γείτονα, είτε είναι στο χωριό, είτε στην πόλη, είτε μεταξύ των χωρών είναι πάντα το ίδιο», σημείωσε ο Ράμα.

«Μπορείς να το κατανοήσεις πλήρως αυτό αν παρακολουθήσεις έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ γειτόνων, είναι σαν... πόλεμος», είπε γελώντας. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «είμαστε πάρα πολύ πρόθυμοι να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση σε καθημερινή βάση και το κάνουμε αυτό».

Ο Ράμα τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «υπάρχουν ορισμένες φορές κάποια πράγματα που είναι ατυχή, συμβαίνουν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», αλλά, όπως είπε, «τώρα είναι καλή (η σχέση) και το πιο σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών».

«Οι Έλληνες αγαπούν την Αλβανία, οι Αλβανοί την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ράμα.

Ερωτηθείς αν προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Ράμα απάντησε: «Αναμένεται να συναντηθούμε σύντομα. Δεν ξέρω πού, στα Τίρανα ή στην Αθήνα, αλλά αναμένεται να συναντηθούμε σύντομα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία πολύ εντατικού διαλόγου και συζητήσεων για πολλά ζητήματα, που καλύπτουν αρκετά χρόνια και άλλα που δεν έχουν τεθεί ποτέ με πλήρη βούληση και θάρρος και αποφασιστικότητα να επιλυθούν».

«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά να τα λύσουμε όλα αυτά κι αυτό θα ήταν σπουδαίο», πρόσθεσε ο Ράμα.

Παράλληλα, παρά τις «φιλικές» δηλώσεις του Αλβανού προέδρου, συνεχίζεται το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, καθώς επί ποδός βρίσκονται οι αλβανικές αρχές για το μνημόσυνο του ήρωα Κατσίφα ενώ το κάψιμο της ελληνικής σημαίας φαίνεται να έχει γίνει παράδοση για τους Αλβανούς εθνικιστές.

Συνεχίζεται η πίεση κατά των Βορειοηπειρωτών από το αλβανικό καθεστώς, ενόψει του 40ημερου μνημοσύνου του ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, και στο οποίο θα μεταβούν εκ νέου δεκάδες πατριώτες.

Οι αλβανικές αρχές έχουν στοχοποιήσει άτομα, ενώ αναμένεται η απαγόρευση εισόδου στο κρατίδιο να συμπεριλάβει ακόμα περισσότερους Έλληνες. Σε ένα νέο κρούσμα αλβανικού εθνικισμού, Αλβανοί έκαψαν την ελληνική σημαία.

Στα αλβανικά κοινωνικά δίκτυα παρουσιάζεται ένα σύντομο βίντεο που δείχνει δύο μασκοφόρους να καίνε την ελληνική σημαία. Στο σημείωμα που παρατίθεται γράφει ‘χαιρετισμούς στους Αλβανούς από τη νότια Αλβανία’, δηλαδή από τη Βόρειο Ήπειρο, όπου εκεί υπάρχει -σε πόλεις και χωριά- η ελληνική σημαία.

Το βίντεο αναφέρεται ως ‘Viral’ από την ‘AlbanianViral’ με 54 κοινοποιήσεις και περίπου 10 χιλιάδες προβολές.

«Την βρίσκουν» οι Αλβανοί, φαίνεται, με την ελληνική σημαία, κυρίως αυτοί που έχουν μεγαλώσει ή ζήσει στην Ελλάδα- όταν η διαφορετικότητα εκφράζεται με αντιθέσεις και ακραίες συμπεριφορές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...