Κόσμος

Πρακτικές Γ' Ραιχ από τον Εμ. Μακρόν: Οι «πραιτωριανοί» του Γάλλου προέδρου χτυπούν ΑμεΑ


Δεν σεβάστηκαν ούτε ΑμεΑ οι δυνάμεις ασφαλείας του Μακρόν καθώς τα έβαλαν με άτομο σε αναπηρικό καροτσάκι. Αυτό είναι μόνο ένα από τα περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας εναντίον των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία. Οι προσαγωγές της αστυνομίας έφτασαν τα 2000 άτομα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ κάνει λόγο για ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή. Ο Μακρόν προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση με εξαγγελίες μέτρων κατευναυσμού ενώ έχει προγραμματίσει συνάντηση με συνδικάτα και εργοδότες τη Δευτέρα το πρωί.

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες διαδηλωτών και δημοσιογράφων ή φωτορεπόρτερ για τη βία της γαλλικής αστυνομίας απέναντι στα «Κίτρινα Γιλέκα».

Ο αριθμός των προσαγωγών έχει ξεπεράσει τις χίλιες ενώ εκατοντάδες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία τραυματισμένοι.

Σε ένα βίντεο μάλιστα φαίνονται άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής με πλήρη εξάρτηση να σηκώνουν το καρότσι ενός άνδρα με αναπηρία και να τον μεταφέρουν βίαια, ενώ στην συνέχεια τον ρίχνουν στο έδαφος, παρά τις αντιδράσεις όσων βρίσκονται εκεί.

Διαδηλωτής έχασε το χέρι του από έκρηξη χειροβομβίδας!

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο άνδρας επιχείρησε να σηκώσει τη χειροβομβίδα και να την πετάξει πίσω στους αστυνομικούς ωστόσο εξερράγη στο χέρι του, με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του.

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένας γάλλος διαδηλωτής των Κίτρινων Γιλέκων, λίγες στιγμές αφότου έχασε το δεξί του χέρι, κατά τη διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων στο Μπορντό.

Στο βίντεο, το οποίο δεν είναι πλέον διαθέσιμο, ο άνδρας φαίνεται να τρέχει προς την κάμερα κρατώντας με το αριστερό του χέρι τον αγκώνα του δεξιού του χεριού, ενώ από τον καρπό του τρέχει αίμα.

Σε ένα δεύτερο βίντεο που αναρτήθηκε αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος φαίνεται να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες από μέλη σωστικών συνεργείων και να τοποθετείται σε ασθενοφόρο.

​Σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα Ολιβιέ Ετιέν, ο άνδρας επιχείρησε να σηκώσει τη χειροβομβίδα και να την πετάξει πίσω στους αστυνομικούς, ωστόσο δεν πρόλαβε και η συσκευή εξερράγη στο χέρι του.
https://twitter.com/F3Aquitaine/status/1071451387911958530?ref_src=twsrc%5Etfw

Ενώ ένας ματατζής φέρεται να λέει σε φωτορεπόρτερ χθες «αν θέλετε να παραμείνετε στη ζωή, να γυρίσετε σπίτι σας...3 βδομάδες τώρα μας σπάτε τ αρ@@δια»...
https://twitter.com/r_macherel/status/1071703655693332480?ref_src=twsrc%5Etfw

Σε ένα άλλο βίντεο, που δίνει στη δημοσιότητα το Russian Today, φαίνονται δύο αστυνομικοί να σέρνουν βίαια μια γυναίκα, την οποία πρώτα έχουν ρίξει στο δρόμο.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRTnews%2Fvideos%2F983838161808449%2F&show_text=0&width=560

Σχεδόν 1.700 διαδηλωτές τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές στη Γαλλία χθες σε σχέση με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή έναν έκτακτο αστυνομικό μηχανισμό για την περίσταση.

Οι προσαγωγές αυτές οδήγησαν σε περισσότερες από 1.700 προσωρινές κρατήσεις, σύμφωνα με αυτό τον οριστικό απολογισμό της τέταρτης πράξης του κινήματος αυτού, που κινητοποίησε 136.000 ανθρώπους.

 

Παραλύει οικονομικά η Γαλλία από τις διαδηλώσεις

«Καταστροφή. Καταστροφή για το εμπόριο, καταστροφή για την οικονομία». Αν και είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί το συνολικό κόστος των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», είναι σαφές ότι η ζημιά είναι μεγάλη. Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ περπατώντας στις ρημαγμένες γειτονιές του Παρισιού την Κυριακή, έπειτα από μία ακόμη ταραχώδη νύχτα.

«Μία νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης στα τέλη τους έτους είναι αναμενόμενη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός προσθέτοντας ότι θα γίνει πιο συγκεκριμένος τις επόμενες ημέρες.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πριν από τα τελευταία βίαια επεισόδια του Σαββάτου, με τις περίπου 2.000 προσαγωγές και τις 1.700 προσωρινές κρατήσεις από τους συνολικά 136.000 πολίτες που συμμετείχαν στη λεγόμενη «Τέταρτη Πράξη», ο Λεμέρ είχε κάνει λόγο για μείωση των εσόδων των εστιατορίων της τάξεως του 20% έως και 50%.

Κίτρινα Γιλέκα - Παρίσι.

Την περασμένη Παρασκευή επίσης, η ομοσπονδία Γάλλων λιανεμπόρων εκτιμούσε ότι από την αρχή των κινητοποιήσεων, ο κλάδος μετρούσε ζημιές περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Για ζημιές εκατομμυρίων ευρών μιλούν επίσης οι αρχές του Παρισιού. Εκτός από τις δεκάδες σπασμένες τζαμαρίες, τα πυρπολημένα αυτοκίνητα και τα λεηλατημένα καταστήματα, εν όψει της «Τέταρτης Πράξης» δεκάδες μουσεία και άλλα αξιοθέαατα της γαλλικής πρωτεύουσας έκλεισαν το Σαββατοκύριακο τις πόρτες τους για τους τουρίστες.

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι ο εφιάλτης των «κίτρινων γιλέκων» δεν λέει να τελειώσει για τη γαλλική κυβέρνηση. «Πρόκειται για μία κρίση τόσο για την κοινωνία όσο και για τη δημοκρατία», τόνισε ο Λεμέρ.

Προσπάθειες κατευνασμού της λαϊκής οργής από τον Μακρόν 

Λίγες ώρες πριν ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας τα μέτρα με τα οποία ελπίζει να κατευνάσει τους διαδηλωτές, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει εκπροσώπους συνδικάτων και εργοδοτών σε μια προσπάθεια να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους και να εκτονώσει την εκτεταμένη κρίση που παραλύει κάθε εβδομάδα σχεδόν όλη τη χώρα.

Πέντε συνδικάτα (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), καθώς και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις (Medef, CPME και U2P) θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δήλωσαν σήμερα συνδικαλιστικές πηγές.

Ο αρχηγός του κράτους θα συναντήσει τους κοινωνικούς εταίρους δύο ημέρες μετά μια νέα ημέρα δράσης των «κίτρινων γιλέκων» στην οποία συμμετείχαν περίπου 136.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία και η οποία αμαυρώθηκε και πάλι βία,τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με την Opinion που αποκάλυψε τη συνάντηση, «σκοπός είναι ο πρόεδρος να τους παρουσιάσει τα μέτρα που θα ανακοινώσει στους Γάλλους, κανονικά, αργότερα μέσα στην ημέρα».

Οι κοινωνικοί εταίροι είχαν γίνει δεκτοί στις 30 Νοεμβρίου από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ από τον οποίο είχαν ζητήσει να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων, οι πρόεδροι της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν καθώς και του CESE (Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο) Πατρίκ Μπερνασκονί θα γίνουν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) την ίδια ώρα με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το έθνος, προκειμένου να ακούσει τη φωνή τους και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους κινητοποιήσει στη δράση», δήλωσε η πηγή αυτή.

Προεδρικό διάγγελμα

Tη Δευτέρα το βράδυ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των «Κίτρινων Γιλέκων» που ανακοίνωσαν νέα μεγάλη κινητοποίηση το προσεχές Σάββατο.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει μέτρα για την αγοραστική δύναμη και τη φορολογική δικαιοσύνη, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien επικαλούμενη πηγές που από το Ελιζέ.

Εντωμεταξύ μέσω Facebook τα «Κίτρινα Γιλέκα» καλούν εκ νέου τον κόσμο να λάβει μέρος σε μια ακόμη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου «ανανεώνοντας» τους φόβους για καινούρια επεισόδια.

Η έκκληση του Γάλλου πρωθυπουρογύ Ζεράρ Φιλίπ για εθνική ενότητα έπεσε στο κενό, με τα «κίτρινα γιλέκα» να επιμένουν στην παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους.

Κίτρινα Γιλέκα - Παρίσι.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης