Ρωσία

Πούτιν: Οι βάσεις της Ρωσίας στην Αρκτική θα ενισχυθούν ποιοτικά - Κύμα επενδύσεων στην περιοχή

Οι αυξημένες εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO στη Βαλτική Θάλασσα και στο πρόσφατο επεισόδιο στα Στενά του Κερτς, μπορούν να οδηγήσουν ενδεχομένως σε κλιμάκωση του ανταγωνισμού σε ένα απομακρυσμένο πεδίο ανταγωνισμού και δυνητικό θέατρο επιχειρήσεων, αυτό της Αρκτικής.

Όπως δήλωσε πριν από αρκετά χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «Πάνω από δεκαετίες, η Ρωσία έχει σταδιακά προωθήσει τις θέσεις της στην Αρκτική και ο στόχος μας είναι όχι μόνο να τα επανακτήσει, αλλά και να τα ενισχύσουμε ποιοτικά».

Και η Ρωσία, στην πραγματικότητα, ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την παρουσία της στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν σαράντα ρωσικά παγοθραυστικά που λειτουργούν στην Αρκτική και υποστηρίζονται από έξι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις εξοπλισμένες με πολλά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Πιο πρόσφατα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεσμεύτηκε για ένα νέο κύμα επενδύσεων στην παρουσία της στην περιοχή της Αρκτικής με ένα εξειδικευμένο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών για μονάδες πεζικού, καθώς και την παροχή snowmobile, τα οποία αναπτύσσονται στο Ταταρστάν από τον αμυντικό κατασκευαστή "Kom".

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας, Vasiliy Mankovskiy, "έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη δύο πρωτότυπων μονάδων με την ελπίδα ότι το επόμενο έτος θα υπάρξει μαζική παραγωγή των οχημάτων”."

Το snowmobile θα έχει δύο εκδόσεις, με τη μια να είναι το παραδοσιακό ελαφρύ όχημα σχεδιασμένο για ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας στις πιο βόρειες περιοχές της Αρκτικής και το δεύτερο θα είναι μπορεί να κινείται και σε επιφάνειες νερού, σαν αμφίβιο όχημα.

Ενώ ολόκληρο το έργο κοστίζει 4,2 εκατομμύρια δολάρια, το ατομικό κόστος παραγωγής θα είναι γνωστό μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραγωγής, ενώ παραμένει άγνωστη η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο διαφορετικών εκδόσεων.

Επίσης, αυτό το μήνα, ο ρωσικός κατασκευαστής πυροβόλων όπλων Kalashnikov αποκάλυψε τα "πακέτα στρατιωτικού εξοπλισμού για την Αρκτική" για τους στρατιώτες που αναπτύχθηκαν σε ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

Η πρώτη παράδοση αυτών των πακέτων αποτελούνταν από 200 μονάδες που περιλαμβάνουν συγκεκριμένο τύπο ρούχων και ένδυσης για τις ιδιαίτερες θερμοκρασίες, καθώς και διάφορα χρηστικά μέσα σίτισης, υπνόσακο και πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τον Καλάσνικοφ, «όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του εξοπλισμού δοκιμάστηκαν από εμπειρογνώμονες της εταιρείας και τους στρατιωτικούς από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε μια αποστολή του Μαρτίου του 2018 στις περιοχές της Αρκτικής Yamal και Taymyr. Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των δοκιμών έφθασαν τους -47 ° C, οι άνεμοι 25 μέτρα το δευτερόλεπτο (περίπου 59 μίλια ανά ώρα) και τα επίπεδα υγρασίας 100%. "

Ο δορυφόρος της Ρωσίας GLONASS δοκιμάστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της αποστολής, μια νέα εξέλιξη στις πρόσφατες αναφορές ότι η Ρωσία αναπτύσσει αξιόπιστη ικανότητα να παρεμποδίζει σήματα GPS σε μέρη της Αρκτικής.

Κανένα από τα στοιχεία του Καλάσνικοφ δεν είναι επαναστατικό. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους σε μια γραμμή μαζικής παραγωγής μπορεί να μειώσει το μακροπρόθεσμο κόστος εξοπλισμού των Ρώσων στρατιωτών, καθώς η Ρωσία δεσμεύεται για μια όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ