Κόσμος

Ποια είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς!

Το Λουξεμβούργο αναμένεται να γίνει από το επόμενο καλοκαίρι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προσφέρει δωρεάν αστικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη την επικράτειά της.

Όπως προβλέπει το σχέδιο του νέου κυβερνητικού συνασπισμού (στον οποίο μετέχει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό κόμμα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και το κόμμα των Πρασίνων), τα εισιτήρια για τα τρένα, τα λεωφορεία και τα τραμ θα καταργηθούν σε όλη τη χώρα, με σκοπό την αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρωτεύουσα του κρατιδίου, η πόλη του Λουξεμβούργου, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης καθώς αν και έχει 110.000 κατοίκους, άλλοι 400.000 μετακινούνται προς αυτή καθημερινά για την εργασία τους, κυρίως με τα αυτοκίνητά τους. Τα σύνορα του Λουξεμβούργου επίσης διασχίζουν καθημερινά 200.000 Γάλλοι, Βέλγοι και Γερμανοί που εργάζονται εκεί.

Τα τελευταία χρόνια το Λουξεμβούργο έχει λάβει μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την προώθηση των αστικών συγκοινωνιών. Από αυτό το καλοκαίρι οι συγκοινωνίες είναι δωρεάν για άτομα κάτω των 20 ετών ενώ οι μαθητές μεταφέρονται δωρεάν στα σχολεία τους με λεωφορεία. Τα εισιτήρια των μέσων κοστίζουν 2 ευρώ για μετακίνηση έως και 2 ώρες, τιμή που είναι μάλλον φθηνή για ένα πλούσιο ευρωπαϊκό κράτος όπου ο μέσος μισθός είναι 4.308 ευρώ το μήνα.

Αν και το κράτος πλέον θα σηκώσει ολόκληρο το κόστος των συγκοινωνιών θα υπάρχει και όφελος από το μηδενισμό των δαπανών του συστήματος κομίστρου και των ελέγχων εισιτηρίων. Επίσης κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα συμβεί με τα βαγόνια της α' και β' θέσης των τρένων αφού πλέον δεν θα υπάρχουν εισιτήρια.
Στα σχέδια του νέου κυβερνητικού σχηματισμού (που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με 31 από τις 60 θέσεις) περιλαμβάνεται και η νομιμοποίηση της κάνναβης και η προσθήκη 2 νέων ημερών αργίας στο έτος.

Το εάν οι δωρεάν συγκοινωνίες μπορούν πράγματι να βοηθήσουν το περιβάλλον είναι πάντως αμφισβητήσιμο. Όταν η Σεούλ της Νότιας Κορέας προσπάθησε να σπρώξει τους οδηγούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρέχοντας δωρεάν μετακινήσεις τις μέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, οι συγκοινωνίες αντιμετώπισαν έλλειμμα ενώ η επιβατική κίνηση στο Μετρό αυξήθηκε μόνο την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου και μειώθηκε τις υπόλοιπες.

Στην Ευρώπη υπάρχει και το παράδειγμα της Εσθονίας όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι δωρεάν και στην πρωτεύουσα Ταλίν αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια της χώρας, με την διαφορά όμως πως ο κάθε πολίτης μπορεί να επιβιβάζεται δωρεάν μόνο στα μέσα της περιοχής στην οποία είναι μόνιμος κάτοικος.

Τα τελευταία χρόνια οι δωρεάν αστικές συγκοινωνίες εξαπλώνονται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις και χώρες του κόσμου. Στην Ουαλία οι μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες είναι δωρεάν τα Σαββατοκύριακα ενώ στο Παρίσι, η δήμαρχος Anne Hidalgo διερευνά το ενδεχόμενο το Μετρό, τα Λεωφορεία και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος να είναι εντελώς δωρεάν σε όλη την έκταση της πόλης. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Σικάγο έχει ανοίξει η συζήτηση για τις δωρεάν συγκοινωνίες, με το πρόβλημα όμως να είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ