Αρχείο

«Πνίγεται» στην Α.Μεσόγειο η Τουρκία: «Χαλυβδωμένη» η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ - «Πέφτουν» στο κενό οι απειλές του Ερντογάν

Σοκ και δέος επικρατεί στο Σαράι του σουλτάνου Ερντογάν μετά την "σφαλιάρα" που έφαγε στην Αργεντινή από τον Τραμπ, για τα σχέδια του στην Α.Μεσόγειο και την συμμαχία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ.

Η τριμερής Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στο Τελ Αβίβ έχει πυροδοτήσει σενάρια τρόμου και οργής στην Άγκυρα, διότι οι Τούρκοι βλέπουν ξεκάθαρα την περικύκλωση τους από τις χώρες αυτές και το ΝΑΤΟ.

Το νέο σε αυτήν την συνάντηση είναι ότι θα υπάρχει και «τέταρτη καρέκλα» στην οποία θα κάθεται Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος εκτελώντας εντολές της Ουάσιγκτον θα κάνει κατανοητή την παρουσία των ΗΠΑ στα σχέδια που αφορούν τον αγωγό East Med, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την ασφάλεια του αγωγού σε όλη την διαδρομή του προς την Ευρώπη.

Άλλωστε οι ΗΠΑ το έχουν δηλώσει ότι θα προστατεύουν τα συμφέροντα του Ισραήλ με κάθε κόστος ανά πάσα ώρα και στιγμή.  

Η Τουρκία παρά τις προκλήσεις και τις εξαγγελίες ευρίσκεται εκτός όλων των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στης ασφάλειας.

Οι απειλές και οι προκλήσεις του σουλτάνου Ερντογάν, έχουν συσπειρώσει Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο σε ένα άξονα ο οποίος είναι αντίθετος στις τουρκικές επιδιώξεις.

Ο άξονας αυτός όμως μετατρέπεται, ακριβώς λόγω αυτών των συμφερόντων, ταχύτατα σε στρατιωτική συμμαχία η οποία στρέφεται σαφώς κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και της παρουσίας του τουρκικού στόλου στην Α.Μεσόγειο.

Το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει προσανατολιστεί στο να διασφαλίσει τα ενεργειακά σχέδια του στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό το επόμενο διάστημα θα δούμε πράγματα και θαύματα, με σκοπό την απρόσκοπτη εργασία ειδικά των ενεργειακών κολοσσών που θα εργάζονται στην περιοχή διακυβέυοντας τρις δολάρια, διότι αυτή είναι η ουσία.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν πως για τον σκοπό αυτόν οι Ισραηλινές δυνάμεις εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποιούν συνεχείς επισκέψεις στην χώρα μας και συμμετέχουν σε ασκήσεις με αεροσκάφη, στελέχη ειδικών δυνάμεων, με αποστολή αυτό που ονομάζεται ως «διαλειτουργικότητα» σε πιθανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Α.Μεσόγειο.

Η ελληνική δύναμη ΟΥΚ και το ΕΤΑ πήγαν πρόσφατα στο Ισραήλ και εκπαιδεύτηκαν μαζί με τους Ισραηλινούς κομάντος αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στον αστικό πόλεμο και σε επιχειρήσεις που αφορούν δράση σε σημεία εντός θαλάσσης.

Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατο ισραηλινό δημοσίευμα, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν περισσότερο από εξαιρετικές σχέσεις και πολλές συνεργασίες σε πολλούς τομείς (εμπορικές, στρατιωτικές κλπ).

Η ελληνική αεροπορία και η ισραηλινή αεροπορική δύναμη είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και ποιοτικά ανώτερες από την τουρκική.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι παρόμοια κράτη. Έχουν μικρό πληθυσμό με πολύ ισχυρό στρατό για το μέγεθός τους και είναι ασφαλή κράτη μεταξύ μιας ασταθούς γειτονιάς.

Η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και αποτελούν οάσεις σταθερότητας και ευημερίας με πολλές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Έλληνες και Ισραηλινοί έχουν στενές πολιτιστικές σχέσεις, ενώ υπάρχουν πολλοί Εβραίοι Έλληνες που πολέμησαν στο παρελθόν κατά του ναζισμού.

Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Εβραίοι είναι αρχαίοι ιστορικοί πολιτισμοί με μακρά ιστορία.

Λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων (πολλά από αυτά λόγω επιθετικότητας και της ασέβειας των πολιτικών της Τουρκίας), Ελλάδα και Τουρκία είναι κατ΄ευφησμό σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καταλήγει Ισραηλινός αναλυτής.

Αυτό αποτελεί και την ουσία των σχέσεων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με άρθρο μας, αναφέραμε ότι τουρκικοί κύκλοι επισημαίνουν τις εντάσεις σε Α. Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα και Συρία, οι οποίες ουσιαστικά «περικυκλώνουν» την Τουρκία από τρεις μεριές.

Η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας προκαλεί αύξηση της πιθανότητας «θερμών επεισοδίων” στην Μαύρη Θάλασσα και φέρνουν τις ΗΠΑ δίπλα στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Στην Συρία οι ΗΠΑ προμηθεύουν τους Κούρδους αντάρτες με όπλα συνεχώς, ενώ οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μπλοκάρουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Τέλος η δημιουργία αμερικανικών παρατηρητηρίων στην Βόρεια Συρία αποτελούν ευθεία πρόκληση στην τουρκική κυβέρνηση.

«Οι ΗΠΑ με αυτά τα γεγονότα και με έμφαση την αντιφατική πολιτική τους σε Αιγαίο, Συρία, Ιράκ και αλλού, περικυκλώνουν την Τουρκία στην περιοχή, όπως έκανα και στο Ιράν”, καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής Oguz Turan.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι η Ελλάδα οφείλει (και το κάνει), να αναζητήσει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου με σκοπό να ακυρώσει στο μέτρο του δυνατού τα όποια σχέδια των Τούρκων, τα οποία σχεδόν σίγουρα θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν οι νέο-οθωμανοί που κυβερνούν αυτήν την στιγμή την χώρα αυτή με επικεφαλής τον Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές