Κόσμος

Πλάνα από τη... στοιχειωμένη νορβηγική φρεγάτα κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Τα πρώτα υποβρύχια πλάνα από την βυθισμένη φρεγάτα KNM Helge Ingstad έδωσε στη δημοσιότητα το Νορβηγικό Πολεμικό Ναυτικό. Το βίντεο γυρίστηκε από νορβηγούς δύτες αλλά και ρομποτικά υποβρύχια, τα οποία ελέγχουν τις διαδικασίες ασφαλούς αφοπλισμού του πολεμικού πλοίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέλκυσης του πλοίου που βρίσκεται 30 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Πρώτο μέλημα του πληρώματος ανέλκυσης είναι η ασφαλής ανάκτηση του αντιπυραυλικού οπλισμού.

Ομως τα απόκοσμα πλάνα του ναυαγίου που φαντάζει στοιχειωμένο έχουν γίνει ήδη viral! Aλλωστε οι νορβηγοί έχουν πάθει εμμονή με τη βυθισμένη φρεγάτα τους, μιας και ακόμα κι οι ζαχαροπλάστες φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα τζίντζερμπρεντ, τα παραδοσιακά γιορτινά ψωμάκια, στο σχήμα και τα χρώματά της!

Μέχρι χθες, οι χριστουγεννιάτικες φρεγάτες σάρωναν στις instaselfie. Σύντομα θα αναμετρηθούν με τα στοιχειωμένα πλάνα!

Η νορβηγική φρεγάτα συμμετείχε στην διευρυμένη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Trident Juncture 2018, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου συμμετείχαν 31 χώρες. Το συγκεκριμένο πλοίο συμμετείχε σε άσκηση αντιμετώπισης των εχθρικών ρωσικών πλοίων, μόνο που τελικά … βυθίστηκε από ένα ελληνόκτητο τάνκερ!

Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Sola TS , με σημαία Μάλτας, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Tsakos Energy Navigation, συγκρούστηκε με την φρεγάτα στο φιόρδ Χιέλτεφιορδ κοντά στο Μπέργκεν, στις ακτές της Δυτικής Νορβηγίας, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο ενός σημαντικού κοντινού τερματικού εξαγωγών για το αργό πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα.

Το ελληνόκτητο τάνκερ «ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, οπότε και δεν έφερε ευθύνη για την σύγκρουση. Το νορβηγικό πολεμικό πλοίο προσέκρουσε στα βράχια στη αρχή και μετά άρχισε σιγά σιγά να βυθίζεται. Εκκενώθηκε άμεσα, αν και από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά 8 άτομα.

Η βύθιση της φρεγάτας συγκλόνισε την κοινή γνώμη, καθώς είναι το πρώτο τέτοιου είδους περιστατικό που καταγράφει το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Νορβηγίας από το 1994.

Δείτε τα βίντεο:

https://youtu.be/BfGVlpapvb8

https://youtu.be/peQjN0LSsy8



Το ρομποτικό υποβρύχιο ελέγχει τα απομεινάρια της φρεγάτας και καταγράφει την ακριβή κατάσταση του πλοίου αλλά και του οπλισμού που έφερε.



Πλάνα από τη σύγκρουση των πλοίων, στις 8 Νοεμβρίου του 2018. Η νορβηγική φρεγάτα ακόμη δεν είχε βυθιστεί στα παγωμένα φιορδ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...