Κόσμος

Ο ΟΗΕ ψάχνει να βρει 5 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πολίτες της Υεμένης

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιδιώκει να συγκεντρωθεί ποσό 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσφερθεί το 2019 ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης, ή το 70% του πληθυσμού της εμπόλεμης χώρας.

Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ανάγκη ένα δισεκατομμύριο δολάρια επιπλέον, στηλίτευσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Με πρωτοβουλία της Σουηδίας, της Ελβετίας και του ΟΗΕ, προγραμματίζεται να γίνει μια σύνοδος δωρητών την 26η Φεβρουαρίου στη Γενεύη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχει «διακοπή των εχθροπραξιών» στο πεδίο, παρότι μοιάζουν να έχουν αποκλιμακωθεί, τόνισε ακόμα ο Λόουκοκ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται το τρέχον διάστημα στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα είναι καρποφόρες.

Εξάλλου, το κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού κατήγγειλε τα προσκόμματα στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και θύμισε ότι πέραν αυτής, η Υεμένη χρειάζεται επειγόντως αρωγή για να συνεφέρει την οικονομία της, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Αντικείμενο έντονων συζητήσεων στη Σουηδία, «το λιμάνι στη Χοντάιντα είναι κρίσιμο» για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, επέμεινε ο Λόουκοκ.

Όλες οι προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη -η χειρότερη στον κόσμο, κατά τον ΟΗΕ- επιδεινώνεται καθημερινά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...