Κόσμος

Ο μυστηριώδης πύραυλος της NOVATOR που έφερε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στα... μαχαίρια

Ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τον πύραυλο 9M729 (νατοϊκή ονομασία: SSC-8), ο οποίος, σύμφωνα με ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), παραβιάζει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς·INF). Τα χαρακτηριστικά του επίσης είναι ένα μυστήριο, με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να διαθέτουν πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του πυραύλου.

Πύραυλος Kalibr

Πολλά Δυτικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης βρίσκουν ομοιότητες ανάμεσα στις υποτιθέμενες φωτογραφίες των πυραύλων 9M729 και της σειράς πυραύλων εκτοξευόμενων από θαλάσσης Kalibr (νατοϊκή ονομασία SS-N-27 Sizzler), που αναπτύχθηκαν απ’την ρωσική NPO Novator. Η εξαγωγικές εκδόσεις τους έχουν επιχειρησιακό βεληνεκές μεταξύ 50 και 300 χιλιομέτρων, ενώ η τελευταία έκδοση 3M-14/3M-14T έχει βεληνεκές μεταξύ 1500 και 2500 χιλιομέτρων.

Αφότου ο 3M-14 είναι εκτοξευόμενος από θαλασσής, δεν παραβιάζει τη Συνθήκη INF, αλλά τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η Ρωσία τον τροποποίησε και τον προσάρμοσε πάνω σε αυτοκινούμενους εκτοξευτές πυραύλων Iskanter (νατοϊκή ονομασία SS-26 Stone).

Οι πύραυλοι Kalibr μπορούν να εκτοξευτούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ξεχωριστά ή στο πλαίσιο ομοβροντίας πυραύλων. Μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές πολεμικές κεφαλές, όπως επίσης και συμβατικές που ζυγίζουν μέχρι 500 κιλά. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να φτάσουν σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, αλλά μπορούν επίσης να πετάξουν σε ύψος 20 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του από ραντάρ.

Ο Kalibr είναι επίσης γνωστός για τις ικανότητες του να διατρυπά τις αντιπυραυλικές άμυνες – ενώ ταξιδεύει στην μεγαλύτερη διαδρομή σε υποηχητικές ταχύτητες, ο πύραυλος επιταχύνει σε υπερηχητική ταχύτητα κατά το τελικό στάδιο της πτήσης του για να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση του.

«Αόρατος» πύραυλος Kh-101

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ο 9M729 προέρχεται από τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Kh-101, που αναπτύχθηκε από την NPO Raduga (το Ουράνιο Τόξο στα ρωσικά), και χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία στην Συρία. Το μέγιστο βεληνεκές του αγγίζει περίπου τα 5500 χιλιόμετρα, αλλά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να ταξιδέψει μέχρι τα 10000 χλμ, αν και αυτά τα στοιχεία δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Μπορεί να μεταφέρει πολεμική κεφαλή βάρους 450 κιλών ή μια πυρηνική (στη διαμόρφωση Kh-102). Η ταχύτητα του Kh-101 κυμαίνεται από τα 190 ως τα 270 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ο πύραυλος μπορεί να κατευθυνθεί και προσβάλει με ακρίβεια ακόμα και κινούμενους στόχους. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι η αλλαγή στόχων εν πτήσει καθιστώντας τον εξαιρετικά ευέλικτο. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του πυραύλου είναι η χαμηλή παρατήρηση από τα ραντάρ, καθιστώντας τον μετά βίας ανιχνεύσιμο.

Πηγή proelasi.org

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...