Κόσμος

Ο επικεφαλής της MI6 προειδοποιεί τη Μόσχα: Μην υποτιμάτε τη Δύση

Να μην υποτιμά τη Δύση μετά την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον ενός πρώην διπλού πράκτορα στην Αγγλία προειδοποιεί ο επικεφαλής της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Κατά τη δεύτερη σημαντικότερη ομιλία του αφότου διορίστηκε το 2014 επικεφαλής της Υπηρεσίας Μυστικών Πληροφοριών ή MI6, ο Άλεξ Γιάνγκερ αναφέρθηκε στις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λιγότερους από τέσσερις μήνες.

Η Ρωσία, η μοναδική εχθρική χώρα που κατονομάστηκε στη γραπτή ομιλία του, τηρεί μια στάση «διαρκούς αντιπαράθεσης» με τη Δύση, είπε ο Γιάνγκερ, επικαλούμενος την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον των Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ τον Μάρτιο στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι.

«Το ρωσικό κράτος χρησιμοποίησε ένα στρατιωτικού βαθμού χημικό όπλο στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Γιάνγκερ σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους στη Σκωτία, όπου σπούδασε οικονομικά και πληροφορική προτού ενταχθεί στον βρετανικό στρατό και στη συνέχεια στην MI6.

«Πρόθεσή μας είναι για το ρωσικό κράτος να καταλήξει πως, όποια κι αν είναι τα οφέλη τα οποία νομίζει ότι αποκομίζει από αυτή τη δραστηριότητα, δεν αξίζουν τον κίνδυνο», είπε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και κατηγορεί τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι πραγματοποίησαν την επίθεση προκειμένου να τροφοδοτήσουν μια αντιρωσική υστερία.

Ο Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατέδωσε δεκάδες κατασκόπους στην MI6 αν και αργότερα έλαβε χάρη και ανταλλάχθηκε σε μια ψυχροπολεμικού τύπου ανταλλαγή κατασκόπων.

Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει ασαφές όπως και η λογική της χρησιμοποίησης ενός τέτοιου νευροπαραλυτικού παράγοντα που συνδέεται ανοικτά με το σοβιετικό παρελθόν της Ρωσίας.

«Θα έλεγα πως αν και το ρωσικό κράτος επιδιώκει να μας αποσταθεροποιήσει, εμείς δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση», είπε ο Γιάνγκερ.

Ο 55χρονος Γιάνγκερ είπε ακόμη πως οι κατάσκοποι της Βρετανίας απέτρεψαν πολλές συνωμοσίες του Ισλαμικού Κράτους με προέλευση το εξωτερικό. Η MI6 εξακολουθεί να εργάζεται με τις υπηρεσίες των εταίρων της προκειμένου να ενισχύσουν τους «απαραίτητους δεσμούς ασφαλείας» στην Ευρώπη, είπε και πρόσθεσε πως η Βρετανία βοήθησε τη Γαλλία και τη Γερμανία να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, ο επικεφαλής της MI6 είπε πως η παγκόσμια ισορροπία μετατοπίζεται προς την Κίνα καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αποκτά σημαντικά κεφάλαια, πολιτική επιρροή και τεχνολογική κυριαρχία.

«Βασικά, η εξουσία, το χρήμα και η πολιτική πάνε ανατολικά», είπε ο Άλεξ Γιάνγκερ. «Είναι μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε.»

Είπε πως η εξάρτηση της 5G από την κινεζική τεχνολογία είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσει η Βρετανία, αν και ένα μεγαλύτερο θέμα είναι η πιθανή μελλοντική κυριαρχία της Κίνας στις αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, τη συνθετική βιολογία και τη γενετική.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να σκεφθούμε», είπε ο Γιάγκερ. «Πρόκειται για το μέλλον της τεχνολογίας.»

Κατάσκοπος καριέρας ο οποίος εντάχθηκε στην MI6 την ώρα που η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, ο Γιάνγκερ είπε πως αν και η τεχνολογία καταγράφει προόδους, η ανθρώπινη ευφυΐα παραμένει κρίσιμος παράγοντας.

«Ακόμη και σε μια εποχή τεχνητής νοημοσύνης χρειαζόμαστε την ανθρώπινη ευφυΐα, στην πραγματικότητα [αυτή] θα γίνει ακόμη πιο σημαντική.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...