Κόσμος

Συναγερμός στην Α. Μεσόγειο: H Άγκυρα θα στείλει το TCG Anadolou στα Κατεχόμενα - Oι Τούρκοι απειλούν ευθέως με στρατιωτική «λύση»

Μεγάλα σχέδια ετοιμάζει η Άγκυρα στην μεγαλόνησο, η οποία όπως δείχνει η γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση θα αποτελέσει το επίκεντρο της κόντρας όχι μόνο Ελλάδος-Τουρκίας, αλλά και ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων.  

Η Τουρκία αποφάσισε και ήδη «τρέχει» το σχέδιο δημιουργίας ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ως ορμητήριο για αποστολές του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε Μεσόγειο, Σουέζ, Ερυθρά θάλασσα, με την μόνιμη παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου/αποβατικού TCG Anadolou, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Το τουρκικό σχέδιο σύμφωνα με Τούρκους εμπειρογνώμονες, αφορά παρόμοια μέτρα που λαμβάνονται ταυτόχρονα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά στην μέση το Αιγαίο πέλαγος και τον ελληνικό στόλο.

Το τουρκικό υπό κατασκευή αεροπλανοφόρο θα ευρίσκεται σχεδόν μόνιμα αγκυροβολημένο στα κατεχόμενα στην Κύπρο, μαζί με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή για πολεμική δράση.

Τις τελευταίες ημέρες στα τουρκικά  μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συνεχώς τα σχέδιο του τουρκικού ναυτικού για αποστολές στην «γαλάζια θάλασσα», αποδεικνύοντας τα πιθανά μελλοντικά βήματα των Τούρκων .

Την ίδια στιγμή το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δημιουργεί επίσης μια ακόμη νέα βάση στον Πόντο (για αυτό και οι πολύμηνες επιχειρήσεις κατά ανταρτών του Πόντου) ενώ έχει αποστείλει 400 επίλεκτους στρατιώτες στην περιοχή, καθώς η ένταση Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αναβαθμίζεται συνεχώς.

«Η απόφαση για την τουρκική βάση  ελήφθη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από την Ρωσία. Ωστόσο, σχετίζεται  άμεσα με την κάλυψη της αυξανόμενης έντασης στην ανατολική περιοχή της Τουρκίας Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε Τούρκος ανώτατος αξιωματικός.

Προφανώς οι Τούρκοι να ετοιμάζουν «παιχνίδια» και με τους Τάταρους της Κριμαίας οι οποίοι ως γνωστό είναι τουρκικής καταγωγής.

Η Άγκυρα θεωρεί ως άκρως επικίνδυνα τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, με την  εμπορικο-στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γαλλία τα οποία εκτιμούνται ως κινήσεις που αποβλέπουν στην αλλαγή του status quo του νησιού.

Επιπλέον, η νέα ένταση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πρέπει να παρακολουθείται ακόμα πιο στενά .

Η Τουρκία του Ερντογάν προσπαθεί με κάθε μέσο να επιβάλει την στρατιωτική παρουσία της από την Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο έως την Α.Μεσόγειο και το Σουέζ σε κίνηση νέο-οθωμανικών διαστάσεων που θα την φέρει αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, αλλά και με Ισραήλ-Αίγυπτο.

Η θωράκιση των ελληνικών δυνάμεων με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους τους Έλληνες εντός και εκτός χώρας. Το σχέδιο για αυτή την δράση κατά την γνώμη πολλών ειδικών έπρεπε  ήδη να είχε ξεκινήσει ήδη από χθες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε κοινωνικά δίκτυα, τις οποίες τις μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, αναφέρουν ότι υπάρχει μυστική πρόταση του Ερντογάν προς τον Πούτιν να "μοιραστούν" την υπό σχεδίαση αεροναυτική βάση που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εφικτό όμως,  μόνο εάν η Τουρκία αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ.

Αν συνέβαινε αυτό, τότε η Ρωσία θα αποκτούσε διευκολύνσεις για ελλιμενισμό πλοίων και υποβρυχίων της εκτός από αυτή που έχει στην Ταρτούς.

Για να πάρει όμως αυτές τις διευκολύνσεις εάν και εφόσον συνέβαιναν αυτές οι πραγματικά απίθανες  κοσμογονικές αλλαγές, η Μόσχα  θα έδινε ως αντάλλαγμα στους Τούρκους "ελευθερία δράσης" στην Α.Μεσόγειο για τις απαιτήσεις τους για διευρυμένη ΑΟΖ.

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνει η Άγκυρα από τα συμφέροντά της για τους υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, στο Αιγαίο, ή στην Ανατολική Μεσόγειο, διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Οκτάι είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε βήματα που προσπαθεί να κάνει εναντίον της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, που έχουν κακομάθει από την ΕΕ. Σε αυτό το θέμα, μαζί με την αποφασιστικότητα μας, τις διπλωματικές μας προσπάθειες δείχνουμε και τη στρατιωτική μας δύναμη και την πολιτική μας στην ενέργεια».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες τουρκικών πλοίων για ητν ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. «Μετά από αυτές τις σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούμε το εθνικό μας γεωτρύπανο, τον Πορθητή, που παραλάβαμε στις 30 Οκτωβρίου 1917, για γεωτρήσεις στα ρηχά και βαθιά θαλάσσια νερά. Μετά τον Πορθητή θα συμπεριληφθεί στο νηολόγιό μας και το δεύτερο γεωτρύπανό μας στις αρχές του 2019», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ