Ρωσία

Οι Ρώσοι ανοίγουν και πάλι προξενείο στην Αλεξανδρούπολη

Ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα Ανρέι Μασλόφ ξεκαθάρισε πως μέσα στο 2019 στην Αλεξανδρούπολη θα εγκαινιαστεί Επίτιμο Προξενείο.

 Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία όπου στην συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζητήθηκε η επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας σε Αλεξανδρούπολη.

Η ιστορία του Επίτιμου Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι καινούρια. Πρόκειται μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με πολλούς πρωταγωνιστές.

Στις στις 24 Μαρτίου 2015 , ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διορίζει επίτιμο πρόξενο της ρωσικής ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη τον Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη. Αλλά με νέο προεδρικό διάταγμα 27 Μαΐου 2016, ανακαλεί τον διορισμό του. Είχε προηγηθεί ένα καταστροφικό ταξίδι για την Ελληνική Εξωτερική πολιτική στην Συμφερούπολη της Κριμαίας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, παρόντος του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη, υπογράφει την αδελφοποίηση με το επιμελητήριο της πόλης.

Όταν δημοσιοποιείται η ενέργεια εξοργίζει τον Νικο Κοτζιά ,προκαλεί αμηχανία στο ΥΠΕΞ και εκνευρισμό στους Αμερικανούς. Η Ελλάδα μέσω ενός επίσημου φορέα, συνάπτει σχέσεις με περιοχή που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη και έτσι ανακαλεί τον διορισμό του. Τον Ιούλιο του 2016 δίνει εκ νέου την συγκατάθεση για την ίδρυση του προξενείου με μοναδική εκκρεμότητα, όπως προέκυψε από την απάντηση του στο Νίκο Νικολόπουλο, αποτελούσε η εύρεση του κατάλληλου προσώπου το οποίο θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του επίτιμου προξένου

Οι Ρώσοι αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» τα καίρια συμφέροντα της Οι σχέσεις της χώρας με την Ρωσία βρίσκονται στην χειρότερη περίοδο ακόμα και από την περίοδο του εμφυλίου. Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα επιβεβαίωσε αυτό το κλίμα και τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Η Ρωσία θα «χτυπήσει» σε δύο καίρια συμφέροντα την Ελλάδα, το ένα είναι η επίλυση του Σκοπιανού, και το άλλο ο ρόλος της στην «Ενεργειακή Διαφοροποίηση».

Όσο αφορά τον Σκοπιανό, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του σημείωσε πως Οι Μακεδόνες απέρριψαν την πρόταση στο δημοψήφισμα, θέλοντας να επιτεθούν στις ΗΠΑ και να σταματήσουν την ένταξη της πΓΔΜ στην βορειοατλαντική Συμμαχία

Όμως ο ρόλος της Ελλάδας στην «Ενεργειακή Διαφοροποίηση» που αφορά τόσο το είδος του φυσικού αερίου, αλλά κυρίως τις διαδρομές, είναι κάτι που η Μόσχα θέλει πραγματικά να «χτυπήσει». Η Αλεξανδρούπολη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο τερματικός σταθμός για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που ετοιμάζεται είναι το «Διαφορετικό Είδος» και η Εγνατία Οδός αλλά και η Σιδηροδρομική Εγνατία είναι οι «Διαφορετικές Διαδρομές»

Η εξάρτηση των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, από το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο δημιουργεί προβλήματα σε έργα των Ρώσων όπως η λειτουργία του TurkStream. Ένα τέτοιο έργο δεν θα σταματήσει, οι Ρώσοι θα εξακολουθούν να πουλάνε το αέριο τους, ίσως και σε καλύτερες τιμές, αλλά δεν θα μπορούν να προκαλέσουν «Ενεργειακό Λιμό» στην Ευρώπη όπως έκαναν με την Ουκρανία.

Ποντάρουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στους υποψήφιους της Αλεξανδρούπολης

Οι Πρεσβείες και τα Προξενεία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους, είναι σημαντικό να έχουν μαζί τους την κοινωνία και τους ενδιάμεσους με αυτή, την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία λόγω λιμανιών (Καβάλας – Αλεξανδρούπολης), Εγνατίας Οδού, Σιδηροδρομικής Εγνατίας, θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια. Αυτό τον ρόλο τον έχουν αντιληφθεί απόλυτα ορισμένοι δήμαρχοι της περιοχής, και ένας από αυτούς είναι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης.

Ο συγκεκριμένος δήμαρχος έχει πετύχει το ακατόρθωτο, έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις με τους Ρώσους με το κέρδος να είναι απλά μια «Συναισθηματική υποστήριξη» που περιορίζεται σε lifestyle και εκκλησιαστικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα κρατάει μια σκληρή στάση απέναντι στους Αμερικανούς κερδίζοντας ουσιαστικά πράγματα. Να σημειώσουμε πώς μόνο από τον αγωγό TAP είναι ο μόνος δήμαρχος που πήρε ουσιαστικά ανταποδοτικά που αφορούν το φυσικό αέριο ενώ όλοι οι υπόλοιποι αρκέστηκαν σε γραφεία και εκχιονιστικά μηχανήματα.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με δηλώσεις του είχε βάλει και μια άλλη βολική αντζέντα για τους Ρώσους. Η Θράκη βρίσκεται «ανάμεσα σε δύο ηπείρους, σε δύο χώρες», είχε είπε ο κ. Λαμπάκης, «οι οποίες έχουν διαφορετικούς πολιτισμούς και βέβαια η Θράκη έχει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορούν να σταθούν μέσα σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητου στίγματος, επίσης στο χάρτη, για να μπορέσει αυτό το κομμάτι του ελλαδικού χώρου να αναπτύξει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτή η Θράκη, η οποία κάποτε έφτανε από την Κωνσταντινούπολη, μέχρι το Μόναχο, κάπου εκεί στη Βαυαρία, σήμερα είναι συρρικνωμένη σε τρεις νομούς και σε τρεις πόλεις»

Όμως για τους Ρώσους μεγάλο στοίχημα είναι αν ο επόμενος Περιφερειάρχης έχει φιλικά αισθήματα προς την Μόσχα. Η Περιφέρεια ΑΜΘ ενώνει την Θράκη – Ανατολική Μακεδονία, έναν γεωγραφικό χώρο τεράστιας γεωπολιτικής αξίας στο μέλλον, με τον επόμενο Περιφερειάρχη να είναι ένας μικρός πρωθυπουργός.

Ένας από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες για την θέση αυτή είναι και ο Χριστόδουλος Τοψίδης, με άριστες σχέσεις με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, άριστες σχέσεις με τον πρώην επίτιμο πρόξενο Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, και σχέσεις ακόμα με την Συμφερούπολη της Κριμαίας.

Πηγή:viadiplomacy.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...