Κόσμος

Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Άγκυρα: Μεταφέρουν ραντάρ και οπλικά συστήματα σε στρατιωτικές βάσεις στην Συρία - «Ασφυκτιά» ο Ερντογάν

Σοκ και δέος εφαρμόζουν οι ΗΠΑ μετά από απόφαση του Λευκού Οίκου για την Τουρκία, ώστε, είτε να «συμμορφωθεί» ο Ερντογάν σε σχέση με τους πυραύλους S-400 και τον άξονα Τεχεράνη–Μόσχα, είτε να προχωρήσει παρακάτω το σχέδιο με ανατροπής του με κάθε κόστος.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την τοποθέτηση της Τουρκίας στην ζώνη των «κακών χωρών» όπως λένε οι Αμερικανοί και πράττουν τα δέοντα.  

Πληροφορίες και φωτογραφίες των Σύρων Κούρδων δείχνουν εκτεταμένες βελτιώσεις στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή Kamişlo στο Δυτικό Κουρδιστάν στα σύνορα με την Τουρκία, με νέο βαρύ εξοπλισμό και σύγχρονα ραντάρ τα οποία θα καταγράφουν τα πάντα εντός των τουρκικών συνόρων.

Κούρδοι δημοσιογράφοι αναφέρουν παρόμοια κατάσταση σε όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται σε περιοχές που συνορεύουν με την Τουρκία, με την αθρόα μεταφορά νέων σύγχρονων όπλων.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ απέστειλαν τρία πυραυλικά συστήματα στην παραμεθόρια περιοχή του Rojava, δίπλα στα τουρκικά σύνορα.

Οι Τούρκοι από την δική τους την πλευρά, διαβλέπουν αυτήν την στρατηγικού τύπου περικύκλωση τους από τις ΗΠΑ, η οποία τους προκαλεί πολύ άσχημους συνειρμούς σε σχέση με παλαιότερες περιόδους που αφορούν την πάλαι ποτέ οθωμανική αυτοκρατορία (1919).

Η Α.Μεσόγειος όμως θα διαδραματίσει το καίριο σημείο από το οποίο η Τουρκία θα δεχθεί ένα «χαστούκι» από την δύση για τα άνομα σχέδια της και για την υφαρπαγή συριακού εδάφους.

Σύμφωνα με άρθρο μας, υπάρχουν πολλοί ειδικοί αμυντικοί αναλυτές που εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί έχουν στήσει μια τεράστια «παγίδα» στον Τούρκο σουλτάνο σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο, με σκοπό να βρουν την αφορμή που επιζητούν εδώ και καιρό, για να τον κτυπήσουν «νόμιμα» (όπως τον Σαντάμ) και να «τεμαχίσουν» την Τουρκία, λόγω της επικείμενης δημιουργίας του νέου κράτους του Κουρδιστάν.

Τα αμερικανικά σχέδια, παρά τις εξαγγελίες και τις συμφωνίες, πιθανότατα, δεν περιλαμβάνουν πουθενά μια μεγάλη πληθυσμιακά και στρατιωτικά ισχυρή Τουρκία, η οποία θα διεκδικεί μεγάλο μερίδιο στο πιο πλούσιο και «καυτό» σημείο του πλανήτη, όπως είναι αυτήν την στιγμή η Α.Μεσόγειος.

Κανείς «σώφρων» ισχυρός δεν θέλει πραγματικά τον Τούρκο ηγέτη «στα πόδια του», ενώ το παιχνίδι στην Συρία δεν έχει ξεκαθαριστεί και δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για να τεθεί στην συνέχεια στο τραπέζι η τεράστια «πίτα» της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης χώρας.

Αυτές τις άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την Α.Μεσόγειο και την Συρία μας τις φέρνει στο προσκήνιο ο ίδιος ο Ερντογάν με την νεο-οθωμανική πολιτική του.

Ο Εντογάν απειλεί το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο, συνεχώς.

Επίσης έχουμε τον αγωγό East Med ο οποίος έχει τύχει της στρατιωτικής προστασίας και των τριών χωρών που συμμετέχουν (Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα), αλλά και των ΗΠΑ με τις νέες πιθανές προκεχωρημένες βάσεις τους στο Αιγαίο.

Το Ισραήλ έχει την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ, ενώ η όλη κατάσταση «υπερθερμαίνεται” συνεχώς από τους τουρκικούς χειρισμούς εξωθώντας την σε μια πιθανή πολεμική σύγκρουση της Τουρκίας και με τις τρεις χώρες.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ΗΠΑ θα παρέμβουν δυναμικά για τα δικά τους τεράστια συμφέροντα.

Τέλος, έχουμε και τον αγωγό Turk stream, η παρουσία του οποίου διαλύει τα όποια ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια με την πώληση αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου.

Θα αφήσουν όμως ποτέ οι ΗΠΑ, για τα δικά τους πρωτίστως συμφέροντα, να κτυπηθεί από την Τουρκία ο East Med και να υλοποιηθεί ο ρωσο-τουρκικός αγωγός; 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης