Βαλκάνια

Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την χώρα τους - 1,6 εκατομμύρια μετανάστες

Τα νέα παιδιά, και όχι μόνο, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και αναζητούν δουλειά σε άλλα κράτη.

Η μετανάστευση χτυπά τις τελευταίες δεκαετίες τα Βαλκάνια, εκατομμύρια νέων ανθρώπων εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για αναζήτηση εργασίας σε χώρες όπου υπάρχει ζήτηση εργατικού δυναμικού.

Η Αλβανία κινείται πρώτη σε γήρανση του πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης, γράφει η αλβανική ιστοσελίδα ‘INA’.

Οι αριθμοί που δημοσιεύει η Στατιστική Υπηρεσία – INSTAT, είναι ανησυχητικοί και δείχνουν ότι από το 1991, πάνω από 1,6 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, οι περισσότεροι από τους οποίους, ένα ποσοστό της τάξης του 68%, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των νέων που μπορούν να εργασθούν.

Ο υπολογισμός της στατιστικής υπηρεσίας έγινε με επίσημα και έμμεσα στοιχεία και αφήνεται να εννοηθεί ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Το Ινστιτούτο Στατιστικής σημειώνει ότι τα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας υπήρξαν μαζικές μεταναστεύσεις. Την τελευταία εξαετία που οι απογραφές είναι πραγματικές στη χώρα, δηλαδή από το 2011 έως το 2017, έχουν εγκαταλείψει την Αλβανία 317 χιλιάδες νέοι άνθρωποι.

Σήμερα σε πολλές πόλεις και μικρούς οικισμούς βλέπει κανείς εγκαταλειμμένα σπίτια, που αποτελεί ένα στοιχείο μαζικής μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1 εκατομμύριο μεταναστών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 10-49 ετών και από αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ηλικίας από 20 έως 39 ετών. Σχετικά με το φύλο αναφέρεται ότι 828. 530 είναι άρρενες και 755.607 είναι θήλεις.

Χαρακτηριστική φωτογραφία της δεκαετίας του '90 καθώς δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα

Στην απογραφή του 2011 τα στοιχεία έδειξαν ότι στην Ιταλία και στην Ελλάδα ζουν νόμιμα περίπου 500 χιλιάδες Αλβανοί και οι υπόλοιποι έχουν διασκορπισθεί σε άλλες 9 χώρες.

Είναι γεγονός, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα, ότι η φυγή του εργατικού δυναμικού της χώρας φέρνει αρνητικές επιπτώσεις στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης και στην ανάπτυξη του πλούτου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ