Εκκλησία

Νέα Υόρκη: «Ξεπαγώνει» η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου

Την προσωπική παρέμβαση του εκτελεστικού διευθυντή της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ προς τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προκάλεσε η μεγάλη καθυστέρηση στην ανέγερση του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, που καταστράφηκε ολοσχερώς με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής Δημήτριο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο κύριος Ρίτσαρντ Κότον εκτελεστικός διευθυντή της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ που εποπτεύει την κατασκευή του νέου συμπλέγματος κτηρίων στο σημείο «9/11», καλεί όλες τις πλευρές να βρουν άμεσα μια λύση για την ταχεία κατασκευή του νέου ιερού ναού, διότι «το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς είναι αρνητικό για όλους τους εμπλεκόμενους».

Η κατασκευή του νέου ναού του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη έχει διακοπεί λόγω σοβαρών οικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής οδηγώντας την, το 2017, όχι μόνο στο να «παγώσει» τις εργασίες ανακατασκευής του ναού, αλλά να μειώσει κατά 30% το προσωπικό της και να υποθηκεύσει την έδρα της κοντά στο Μητροπολιτικό Μουσείο ώστε να εξασφαλίσει δάνειο 7,5 εκατ. δολαρίων. Με την επιστολή του στις 6 Νοεμβρίου 2018, ο κ. Κότον επισήμανε ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν ο ο μοναδικός ιερός και λατρευτικός χώρος που βρισκόταν στην τοποθεσία του αυθεντικού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και μετά την καταστροφή του ακολούθησαν περίπου δώδεκα χρόνια διαβουλεύσεων για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας.

«Η Λιμενική Αρχή, υπό την προηγούμενη διοίκηση, εντόπισε έναν σημαντικό αριθμό εμποδίων για την αποκατάσταση της εκκλησίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, έθεσε την αποκατάσταση του Αγίου Νικολάου ως απόλυτη προτεραιότητα. Η Λιμενική Αρχή και η Αρχιεπισκοπή συμφώνησαν σε μια νέα, μεγαλύτερη και ευκολότερα προσβάσιμη τοποθεσία στο καινούργιο σύμπλεγμα κτηρίων στην τοποθεσία 9/11.

Αφού ξεπεράσαμε μεγάλες προκλήσεις, η κατασκευή ξεκίνησε για αυτό που όλοι ελπίζαμε ότι θα γινόταν μια αξιοσημείωτη προσθήκη για την ίδια την περιοχή αλλά και θα τόνιζε τον συμβολισμό και την ιερότητα του χώρου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ Κότον.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο εκτελεστικός διευθυντής της Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, η ελληνορθόδοξη Εκκλησία είχε οικονομικά ζητήματα που σταμάτησαν την κατασκευή και άφησαν ένα μισοτελειωμένο κτήριο για περίπου έναν χρόνο. Ενώ όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο νέος ναός θα αποτελούσε ένα σύμβολο για την ευρύτερη τοποθεσία, στέκει αδρανής και έχει αποτύχει να επιτελέσει τον αρχικό του σκοπό.

«Στόχος μου και ευχή μου είναι να επισπεύσω την ολοκλήρωση της εκκλησίας καθώς επηρεάζει την ολότητα της συνοικίας και θα ήθελα να βοηθήσω στο κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου σύγχυσης και διαφωνίας για την ελληνική κοινότητα. Είμαι ανοιχτός σε πολλές εναλλακτικές για να βοηθήσω την ελληνική κοινότητα στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Η Λιμενική Αρχή θα μπορούσε να διευκολύνει την κατασκευή βάσει συγκεκριμένων δεσμεύσεων ή θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια ομάδα η οποία θα αναλάβει την κατασκευή.

Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε με τον επανασχεδιασμό του έργου ώστε να το κάνουμε οικονομικά εφικτό. Αν η ολοκλήρωση δεν είναι εφικτή, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε με κάθε πιθανό τρόπο ώστε να βρούμε εναλλακτικές οδούς. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως συμφωνούμε άπαντες, ότι το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς είναι αρνητικό για όλους τους εμπλεκόμενους» αναφέρει ο κ. Κότον στην επιστολή του προς την αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λίγες μάλιστα ημέρες μετά την επιστολή του εκτελεστικού διευθυντή της Λιμενικής Αρχής, η αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοίνωσε ότι στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, θα λάβει χώρα η ορκωμοσία του νέου εικοσαμελούς διοικητικού συμβουλίου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, το οποίο θα έχει την ευθύνη και φροντίδα για την ανοικοδόμηση του ναού και τη διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ