Πατριαρχεία

Νέα σφοδρή επίθεση Μόσχας κατά Βαρθολομαίου - Ο Πατριάρχης Κύριλλος αμφισβητεί το «υγιές μυαλό» του Βαρθολομαίου & ο Ιλαρίων τον χαρακτηρίζει πιόνι των Αμερικανών

Μετά την πρόσφατη επίθεση Πούτιν κατά Βαρθολομαίου όπου χαρακτήρισε το Πατριαρχείο “τουρκικό” και ουσιαστικά κατηγόρησε τον Πατριάρχη για χρηματισμό, ήρθε χθες μια ακόμη σοβαρότατη επίθεση κατά του κ. Βαρθολομαίου αυτήν την φορά από τον Πατριάρχη Μόσχας ο οποίος αμφισβήτησε την εγκεφαλική υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη!!!

"Η απόφαση Κωνσταντινούπολης να ακυρώσει το 300ετές διάταγμα για τη μεταφορά της Μητροπολιτικής Μονάδας του Κιέβου στη Μόσχα, δεν μπορεί να προσαρμοστεί με ένα υγιές πνεύμα", είπε ο κ. Κύριλλος προκαλώντας πολύ άσχημες εντυπώσεις για την κατρακύλα που έχει πάρει η Μόσχα σε επιθέσεις και χαρακτηρισμούς.

«Οι πράξεις της Κωνσταντινούπολης είναι περίπλοκες από το σημείο της κοινής λογικής και αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσαν να πουν ότι καταργούν τον χάρτη του Πατριάρχη Διονυσίου του 1686. Αναρωτιέμαι πώς κάποιος εκκλησιαστικός ή κοσμικός ηγέτης που βρίσκεται σε υγιές πνεύμα μπορεί να πει ότι μια ιστορική πράξη 300 ετών καταργείται ", δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος στη Μόσχα.

Υπενθύμισε μάλιστα και τα λόγια του Αριστοτέλη ότι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κάνει ο Θεός είναι να κάνει την ύπαρξη μη ύπαρξη.

"Η Πράξη του 1686 είναι η πραγματικότητα που ήταν η αρχή μιας μακράς ιστορίας. Μπορούμε να φανταστούμε ότι η Μεγάλη Βρετανία καταργεί την ανεξαρτησία της Ινδίας;" είπε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν εξίσου περίεργο να καταργηθεί η πράξη ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Θα αλλάξει οτιδήποτε; Όλοι θα γελάσουν», δήλωσε ο πατριάρχης τονίζοντας ότι «η κατάργηση» του 300χρονου εγγράφου είναι «μια ιστορία καρικατούρα», την οποία η Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να εκτελέσει και “φαίνεται σαν τραγωδία και κωμωδία μαζί"

Τέλος σχολίασε πως η αλλαγή της ονομασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην οποία επιμένουν οι αρχές του Κιέβου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια μαζική εκστρατεία για την απαλλοτρίωση των εκκλησιών της.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατηγορεί επίσης τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι εκπλήρωσε την εντολή των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Την σκυτάλη από τον Πατριάρχη Μόσχας πήρε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ο οποίος κατηγόρησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πως με τις ενέργειές του εκπληρώνει εντολή των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

"Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι μέρος ενός μεγάλου γεωπολιτικού σχεδίου, ενός έργου που αποσκοπούσε στην περαιτέρω αποδυνάμωση της Ρωσίας, κατευθύνοντας μια σφήνα ανάμεσα στους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ενώνει αυτούς τους λαούς, είναι πλέον πιθανώς το κύριο εμπόδιο για την την εφαρμογή των σχεδίων των ΗΠΑ ", ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης χρηματοδοτείται από τις Η.Π.Α. και εκπληρώνει εντολές από τη διοίκηση των ΗΠΑ", δήλωσε ο μητροπολίτης. "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κρύβει καν ότι είναι ο κύριος πελάτης αυτής της ιστορίας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν κρύβει ότι εκπληρώνει αυτή τη διαταγή", δήλωσε.

"Φυσικά, παραθέτει κάποιους ανύπαρκτους κανόνες, οι οποίοι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τον εξουσιοδότησαν να λάβει ανεξάρτητες αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση αυτοκεφαλίας [στην εκκλησία της Ουκρανίας], λέει ότι αυτή η απόφαση θα θεραπεύσει αλλά βλέπουμε το αντίθετο: η απόφαση αυτή μπορεί μόνο να εμβαθύνει το σχίσμα, κάτι που συμβαίνει τώρα ", δήλωσε ο αξιωματούχος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Γεωργία

Στο μεταξύ συνεδρίασε χθες η Ιερά Σύνοδος της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τιφλίδα και μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν η κρίση γύρω από την ουκρανική Εκκλησία.

Ωστόσο, η Σύνοδος δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω εξελίξεις στην Ουκρανία σχετικά με το θέμα της αυτοκεφαλίας και ότι θα ανακοινώσει τη θέση της τον Ιανουάριο στην επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η Γεωργιανή Σύνοδος εμφανίστηκε διχασμένη εξου και δεν έλαβε αποφάσεις επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ