Κόσμος

Νέα «μάχη» στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit - Στις 11:30 αρχίζει η... δοκιμασία για την Τερέζα Μέι

Στις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit θα επικεντρωθεί σήμερα η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση της Βρετανίας εργάζεται πυρετωδώς επιχειρώντας να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη για τη συμφωνία με την ΕΕ, στην οποία κατέληξε η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με το BBC, οι υπέρμαχοί της αναμένεται να τονίσουν πως δημιουργεί μοναδική εταιρική σχέση με την ΕΕ, ενώ οι Εργατικοί αντιτείνουν πως θα κάνει τους ανθρώπους φτωχότερους.

Καθώς σήμερα είναι η τρίτη από τις πέντε ημέρες της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, ορισμένοι Συντηρητικοί προτείνουν η Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία της επόμενης Τρίτης, για να αποφύγει την ήττα.

Σύμφωνα με τη Daily Telegraph, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προετοιμαστεί για να συζητήσει παράταση του Άρθρου 50, να καθυστερήσει δηλαδή το Brexit μετά τις 29 Μαρτίου, εάν η συμφωνία απορριφθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Εντωμεταξύ, το βορειοϊρλανδικό DUP, κυβερνητικός εταίρος της Μέι, ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση εάν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης μετά την ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας.

Άλυτο παραμένει ωστόσο το θέμα του ιρλανδικού συνόρου, αν και έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση και στο λεγόμενο «backstop», ένα δίχτυ ασφαλείας με σκοπό την προστασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία και την αποφυγή εφαρμογής τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για θέματα εμπορίου.

Ωστόσο αυτό κρατά το Ηνωμένο Βασίλειο προσωρινά εντός τελωνειακών κανονισμών της ΕΕ και θα απαιτήσει νέους ελέγχους στις μεταφορές αγαθών στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία, κάτι που το DUP θεωρεί απαράδεκτο.

Η σημερινή διαδικασία θα αρχίσει στις 11:30 από τον Φίλιπ Χάμοντ, ενώ το κλείσιμο αναμένεται να γίνει οκτώ ώρες αργότερα από τον Λίαμ Φοξ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ