Οπλικά συστήματα

Μπλόκο από τις ΗΠΑ: Δεν θα πουληθούν Ισραηλινά F-16 στην Κροατία

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μη δώσει τελικώς την έγκρισή της στην πιθανή αγορά αριθμού παλαιών ισραηλινών μαχητικών F-16 από την Κροατία, μία προμήθεια η οποία συζητείται ήδη από το περασμένο Μάρτιο.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν εγκρίνει την κίνηση του Ισραήλ να πουλήσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Κροατία, όπως σχολιάζει το κανάλι 10 αναφέροντας ως πηγές ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση της Κροατίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για να αγοράσει μια παρτίδα παλαιών μαχητικών F-16 από το Ισραήλ, με την αγορά φτάνει τα 485,6 εκατ. δολάρια.

Το Τελ Αβίβ έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, επιλέγοντας να προσθέσει προηγμένα ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα στα F-16, ως μέρος των προσπαθειών του να πείσει την Κροατία να αγοράσει τα μαχητικά.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσαν τη συμφωνία τον Ιανουάριο και το ανώτατο αμυντικό συμβούλιο της Κροατίας απάντησε δύο μήνες αργότερα.

Τον Οκτώβριο, η Ουάσιγκτον, εκπληρώνοντας την υπόσχεση της το περασμένο φθινόπωρο, παρέδωσε στην Κροατία δύο αμερικανικά μεταφορικά ελικόπτερα Black Hawk, ως δωρεά ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Την παράδοση στην αεροπορική βάση του Pleso, επιβεβαίωσαν ο Κροάτης Υπουργός Άμυνας Ντάμιρ Κρίστιτσεβιτς και ο Αμερικανός πρεσβευτής Ρόμπερτ Κόχορστ.

Πηγή Sputnik

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης