Κόσμος

Κρίσιμο 48ωρο για το Brexit ενόψει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Βρετανικής Βουλής

Ψυχολογία χαρτοπαίκτη επικρατεί στους διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών καθώς κορυφώνεται η αγωνία για την πορεία του Brexit ενόψει δύο ζητημάτων σήμερα και αύριο. Αρχικά της απόφασης που αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από πρόταση του γενικού εισαγγελέα του να αναγνωριστεί στο ΗΒ το δικαίωμα της μονομερούς ανάκλησης του αιτήματος αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα και αφετέρου της απόφασης της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με την αποδοχή ή όχι του σχεδίου συμφωνίας για ένα εύτακτο Brexit στις 29 Μαρτίου 2019.

Μέχρι σήμερα, τόσο η Επιτροπή όσο και παράγοντες του Συμβουλίου υποστήριζαν ότι εάν η Βρετανία θελήσει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης με το άρθρο 50 και ακολούθως να διατυπωθεί αίτημα για την επανεκκίνηση διαδικασίας εισδοχής στην ΕΕ με το άρθρο 49 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Αυτόν τον θεσμικό παραλογισμό καλείται να επιλύσει το Δικαστήριο της ΕΕ που ρωτήθηκε αν κατά την ερμηνεία του Άρθρου 50 το δίκαιο της Ένωσης επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση αυτής της γνωστοποίησης. Σύμφωνα με τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα Κάμπος Σάντσες- Μπορντόνα, το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους-μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική.

Η υπόθεση εκδικάζεται με ταχεία διαδικασία και εφόσον η τελική απόφαση ταυτίζεται με την εισαγγελική πρόταση αποδομείται πλήρως το αφήγημα της υποχρεωτικής εξόδου του ΗΒ απο την ΕΕ και ανοίγει ένας νέος δρόμος σεναρίων είτε για νέο δημοψήφισμα ή ακόμη και για εκλογές στο ΗΒ με το διακύβευμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα νέο θρίλερ μολίς αρχίζει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...