Υγεία

Καταρρέει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας - Δεν φτάνουν οι οικογενειακοί γιατροί για όλους τους ασφαλισμένους

«Μπλακ άουτ» διαβλέπουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς του ΠΕΔΊ-ΕΟΠΥΥ, πρώην ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΠΕΔΊ-ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΊ-ΕΟΠΥΥ). 

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, η δεξαμενή με τους 2.350 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των μονάδων ΠΕΔΙ (πρώην ΙΚΑ) και των Κέντρων Υγείας, που το υπουργείο Υγείας έχει «βαφτίσει» ως οικογενειακούς γιατρούς για τις ανάγκες της ΠΦΥ, αδειάζει με ταχύ ρυθμό.

Από το σύνολο αυτό, οι περίπου 2.100 είναι γιατροί των μονάδων ΠΕΔΙ, οι οποίες θεωρητικά είναι οι μονάδες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται στους οικογενειακούς γιατρούς και να λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους. Οι 800 εξ αυτών, όμως, βρίσκονται στο σύστημα υγείας και τις μονάδες ΠΕΔΙ έχοντας καταθέσει αγωγές διεκδικώντας και την παραμονή τους στο ΠΕΔΙ και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου. Βρίσκονται, δηλαδή, όπως ανεφερε ο πρόεδρος του ΠΟΣΕΥΠ, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, με ασφαλιστικά μέτρα εντός των ΠΕΔΙ και με την προθεσμία που τους έδωσε το υπουργείο Υγείας να επιλέξουν ειτε το ΠΕΔΙ ειτε το ιδιωτικό τους ιατρείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, από το σύστημα έχουν «κλείσει» τα ραντεβού αυτών των γιατρών που ειναι σε αυτήν την εργασιακή κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες που αναζητούν ραντεβού και γιατρό στο ΠΕΔΙ.

Αν συνυπολογιστεί ότι αναμένουν τη συνταξιοδότηση άλλοι 100 γιατροί, απομένουν στις μονάδες ΠΕΔΙ περίπου 1.200 γιατροί! Και σημειωτέον πρόκειται για τους μόνιμους γιατρούς του συστήματος της ΠΦΥ, στους οποίους θα προστεθούν οι περίπου 500 οικογενειακοί γιατροί και άλλοι 700 ιδιώτες συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα 10 εκατ. Ασφαλισμένους.

Την οριακή κατάσταση των μονάδων υγείας περίγραψαν και τα άλλα μελη του ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠ. Στο Άργος, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, από τους 11 γιατρούς που είναι σε ΠΕΔΙ οι 8 βρίσκονται με ασφαλιστικά μέτρα και μόνο οι 3 μόνιμοι.

Οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται επί της ουσίας, παρα μόνο για συνταγογράφηση «Φαίνεται πως το υπουργείο Υγείας κάνει τα πάντα για να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα. Το παράδειγμα με τις εργαστηριακές εξετάσεις στο ΠΕΔΙ είναι απολύτως χαρακτηριστικό. Μολις το 5% των εξετάσεων γίνονται στις δημόσιες μονάδες.

Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια. Μπορούμε να κάνουμε λίγες εξετάσεις. Τι θα πούμε στους ασφαλισμενους; Ότι θα σας πάρουμε αίμα και θα σας κάνουμε τις πεντε εξετάσεις και τις αλλες πεντε θα τις κάνετε σε ιδιωτικό κέντρο;», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Σάββας Παρασκευόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ενδεικτικό των δραματικών κενών που υπάρχουν ειναι πως παιδίατροι απο μονάδες της Θεσσαλονίκης καλύπτουν και περιοχές όπου δεν υπαρχουν παιδίατροι στο σύστημα, όπως στη Φλώρινα.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν ενίσχυση του συστήματος ΠΕΔΙ με προσλήψεις, τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων το 2014 αλλά και να μην απολυθούν οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις. Επιμένουν σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις από το νέο έτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ