Διατροφή

Κασουλέ: Δίνει νέα διάσταση στα όσπρια!

Κασουλέ, αλλιώς η φασολάδα αλα γαλλικά. Μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινάς να τρως όσπρια!

Υλικά
500γρ. φασόλια λευκά, χοντρά
200γρ. μπέικον σε κύβους 1 εκ.
250γρ. χοιρινό σε κομμάτια
1 μπριζόλα καπνιστή (150γρ.), σε κύβους
1 λουκάνικο χωριάτικο, σε ροδέλες
1 καρότο
1 κρεμμύδι ολόκληρο (με 3-4 καρφωμένα γαρύφαλλα)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου
1 μπουκέ γκαρνί*
500ml ζωμό βοδινού (1 κύβος)
3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
60γρ. βούτυρο φρέσκο
χονδροτριμμένα ψίχουλα από 1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο
6-7 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Μουσκεύετε αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζετε και πετάτε το νερό. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζετε πάλι και πετάτε το νερό.

Τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με αρκετό νερό, ρίχνετε το μπουκέ γκαρνί, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα και το καρότο. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40 λεπτά. Τα σουρώνετε και αφαιρείτε τα λαχανικά και το μπουκέ γκαρνί.

Σοτάρετε στο βούτυρο το χοιρινό μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα βαθύ, πήλινο σκεύος με σκέπασμα (ή σε γάστρα) ρίχνετε, σε στρώσεις, πρώτα τα μισά φασόλια, μετά το χοιρινό, την καπνιστή μπριζόλα και το λουκάνικο και τέλος σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φασόλια. Διαλύετε τον πελτέ στο ζωμό και τον ρίχνετε πάνω από τα φασόλια.

Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και σκορπίζετε από πάνω το μπέικον, τα ψίχουλα και το φασκόμηλο.

Σκεπάζετε το κασουλέ και ψήνετε στο φούρνο για 1 με 1½ ώρα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tips
Για το μπουκέ γκαρνί: Κλείνετε σε τουλπάνι 4 κλαδάκια μαϊντανό, 1 μικρό φύλλο δάφνης και ¼ κουτ. γλυκού θυμάρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ