Ελληνοτουρκικά

Π. Καμμένος προς Τούρκους: «Ένα χιλιοστό κίνηση να κάνετε, θα σας τσακίσουμε, θα σας συντρίψουμε» - Δείτε βίντεο

Αποστολάκης και Καμμένος στέλνουν συνεχώς μηνύματα προς την Τουρκία, η οποία από το πρωί έχει ξεσαλώσει στο Αιγαίο. Πρόκειται για μία κατακόρυφη αύξηση της εντάσεως από την Άγκυρα, η οποία όμως δεν γίνεται τυχαία. Όπως τυχαίες δεν είναι και οι δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Όπως ανέφερε και πριν το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Αθήνα κάτι περιμένει το προσεχές διάστημα, ίσως και κατάληψη βραχονησίδας από τους Τούρκους.

Βέβαια αυτά είναι τα σχέδια της Άγκυρας, καλά θα κάνουν όμως οι Τούρκοι να ξανασκεφτούν οποιαδήποτε πρόκληση, καθώς η απάντηση των ΕΔ θα είναι ισοπεδωτική.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Σε νέες σκληρές προειδοποιήσεις προς την τουρκική πλευρά, προέβη σήμερα από τη Λέρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, λίγη ώρα αφού τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν «σουρωτήρι» τον εθνικό εναέριο χώρο κάνοντας τουλάχιστον 10 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

«Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι'αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν στο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Λέρο.

«Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!« επισήμανε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη Λέρο, εκ δεξιών του Πάνου Καμμένου βρισκόταν ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ εξ ευωνύμων του υπουργού Εθνικής Άμυνας στέκονταν ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Δείτε βίντεο από το protothema

https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=sw2CxJ_hg-o

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για να φτάσουμε όμως στη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είχε προηγηθεί έναν μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αλλά και ενεργειών, με την Άγκυρα σε πολλές περιπτώσεις να δείχνει τις επιθετικές της διαθέσεις. Μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, έστειλε από Τελ Αβίβ σαφές μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. 

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το χρονικό των παραβιάσεων και των προκλήσεων

Από νωρίς σήμερα το πρωί (20/12) τουρκικά αεροσκάφη άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών. Ελληνικά μαχητικά γρήγορα βρέθηκαν στους ουρανούς και αναχαίτησαν τους Τούρκους, οι οποίοι επέστρεψαν και πάλι στις βάσεις τους. Οι αερομαχίες κράτησαν για περίπου τρεις ώρες, με τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να καταγράφουν συνεχείς παραβιάσεις.

Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το Καστελόριζο, δύο Τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν πάνω από το νησί. Σύμφωνα με υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζεύγος τουρκικών F- 16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Στις 08:44 το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Δύο ώρες αργότερα, σχηματισμός δύο Tουρκικών F-16, μπήκε στις 10:43 στο FIR ΑΘΗΝΑΣ και έκανε υπερπτήσεις στις 10:43, 10:48 και 10:59 πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 8 χλμ.

Οι πιλότοι όμως της Τουρκικής Αεροπορίας δεν σταμάτησαν εκεί αφού στις 10:51 ένα F-16 πέταξε πάνω από τις Oινούσσες στα 8 χλμ υψος και ένα F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 8 χλμ υψος. Τελικά τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR AΘHNΩN στις 11:00.

Στις 11:22 δύο F-16 μπήκαν στο FIR Aθηνών και εκτέλεσαν υπερπτήσεις πάνω από τη Μεγίστη και τη Ρω. Ο τουρκικός σχηματισμός βγήκε από το FIR Aθηνών στις 11:32.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ