Κόσμος

Η σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας αυγών: Δείτε τι κάνουν (βίντεο)


Για τα εκκολαπτήρια αυγών ανά τον κόσμο, το θηλυκό κοτοπουλάκι που έρχεται στον κόσμο είναι αυτό που παράγει εκτός από αυγά και χρήμα. Αντίθετα το αρσενικό, που φυσικά δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, είναι βάρος αφού ακόμη και το κρέας τους δεν θεωρείται αρκετά καλό όσο των κοτόπουλων που εκτρέφονται ειδικά προς κατανάλωση.

Το πρόβλημα όμως είναι πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος ώστε να γνωρίζει κάποιος εάν το κοτοπουλάκι που θα σκάσει από το αυγό θα είναι αρσενικό ή θηλυκό. Έτσι ένα ανυπολόγιστος αριθμός αρσενικών, μη «χρήσιμων» νεοσσών έπρεπε να θανατωθούν.

Μόνο στη Γερμανία, κάθε χρόνο γεννιούνται περί τα 45εκατ. αρσενικά κοτοπουλάκια που όμως δεν είναι χρήσιμα για την επιχείρηση. Έτσι, μόλις βγουν από το αυγό τους τα ρίχνουν μαζί με τα τσόφλια σε ένα μηχάνημα πολτοποίησης ή τα σκοτώνουν πετώντας τα κατά δεκάδες σε πλαστικές σακούλες που στη συνέχεια της κλείνουν με αποτέλεσμα τα πτηνά να υποστούν ασφυξία.

Στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει πολλά βίντεο που αποκαλύπτουν αυτή την «πρακτική» αποκαλύπτοντας μια ακόμη σκοτεινή όψη της βιομηχανίας τροφίμων.

Ένα από αυτά είναι και το βίντεο της PETA το οποίο προβάλει σκληρές εικόνες για την πραγματικότητα που βιώνουν τα πτηνά στις μονάδες εκκολαπτηρίων.

Η ανακάλυψη όμως γερμανών επιστημόνων, προκαλεί αισιοδοξία πως η βάρβαρη αυτή μέθοδος θανάτωσης των αρσενικών νεοσσών, θα σταματήσει.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Leipzig ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που βοηθά στην αποκάλυψη του φύλλου του κοτόπουλου πριν εκκολαφτεί, όπως αναφέρει η Deutshe Welle.

Ήδη μάλιστα το αποκαλούμενα «no-kill eggs», διατίθενται σε γερμανικά σούπερ μάρκετ ενώ σχετικές ανακοινώσεις έγιναν και από το Υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας που μάλιστα χρηματοδότησε την έρευνα του Πανεπιστημίου.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την ευημερία των ζωών στη Γερμανία» σχολίασε η υπουργός, Julia Klöckner., συμπληρώνοντας πως αν και δεν χρησιμοποιούν τη νέα μέθοδο όλα τα εκκολαπτήρια, η ίδια είναι αισιόδοξη πως σύντομα η χρήση της θα είναι ευρεία.

Εκτιμάται δε πως σε ένα χρόνο τα αυγά που παράγονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο θα είναι διαθέσιμα σε 5.500 υποκαταστήματα super market.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος των γερμανών επιστημόνων

Μέσω της αποκαλούμενης «SELEGGT method», μια ακτίνα λέιζερ καίει το κέλυφος του αυγού δημιουργώντας μια μικρή οπή στο κέλυφος. Μέσω αυτής εξάγεται μια πολύ μικρή ποσότητα υγρού ενώ το αυγό δεν υφίσταται κάποια βλάβη. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός χρωματικού δείκτη (οι ερευνητές έχουν κατοχυρώσει σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) καθίσταται εφικτός ο προσδιορισμός του φύλου με την ανίχνευση ή μη της θειικής οιστρόνης που εντοπίζεται μόνο στα θηλυκά.

Στη συνέχεια τα αρσενικά αυγά απομακρύνονται και χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ